donderdag 31 juli 2008

Tussendoor... opinie van Filip Roegiers in DM

Snel en efficiënt

Zo gezwind, om niet te zeggen overhaast, als de regering het licht op groen zet voor de missie van Pieter De Crem in Afghanistan, zo tergend lang blijft de onzekerheid voor vele mensen zonder papieren in dit land aanslepen. Crembo heeft voorrang. Vanaf september al zullen Belgische F-16's minstens zes maanden in het zuiden van Afghanistan opereren. 55 militairen staan nu al vertrekkensklaar om de missie voor te bereiden. Het moest dus een beetje vooruitgaan.

Dat de Inspectie van Financiën het project onbetaalbaar noemt, het houdt minister van Defensie Pieter De Crem niet tegen. Dat deze missie politiek best wel wat meer discussie verdient dan ze gekregen heeft, evenmin. Dat ze ten koste gaat van middelen voor de wederopbouw in Libanon of voor de vluchtelingen in Tsjaad, peu importe. De Crem dook sinds zijn vliegende start als minister van Defensie als een volleerd gevechtspiloot tussen de kritische parlementaire vragen door.

Maar mensen zonder papieren moeten het, zoals gezegd, allemaal iets langer aankijken. Wie nu al enkele maanden zit te wachten op nieuwe, duidelijker regularisatiecriteria heeft tot nu toe van deze regering vooral het gebrek aan dadenkracht gezien. Niet alleen mensen zonder papieren wachten op een oplossing, ook de problematiek van de opsluiting van minderjarigen en de overvolle asielcentra verdragen niet veel langer een regering van lopende of voorzichtige zaken.

Vlak voor 15 juli werd nog hard gewerkt aan een globaal akkoord rond migratie en asiel. Maar partijpolitieke nervositeit gooide roet in het eten. Ook deze week gebeurde dat weer. De Vlaamse partijen en MR ergeren zich mateloos aan de steun die cdH en PS op het terrein verlenen aan hongerstakers. Dat menige vluchteling gebruikmaakt van de rechtsonzekerheid, mag niet verbazen. De tactiek van hongerstakingen is inderdaad hoogst bedenkelijk, maar premier Leterme is niet meteen de best geplaatste politicus om deze vaak wanhopige mensen de les te spellen: hij had het deze week over een "chantage op de democratie".

Ook gisteren kwam de regering er niet uit. Toch niet over duidelijker regularisatiecriteria, wel over de juridische verantwoordelijkheid bij hongerstakingen. Wie bestookte de paarse regering nu ook alweer in haar eerste jaar, toen Guy Verhofstadt een "snelle en efficiënte" hervorming van het asielbeleid beloofde? Juist ja.

Filip Rogiers

Redacteur
26/07/08 07u49

Geen opmerkingen: