donderdag 31 juli 2008

Onderhandelingen met kraanbezetters nog aan de gang

BRUSSEL - De onderhandelingen tussen de politie en de mensen zonder papieren die in de buurt van het Schumanplein in Brussel twee kranen bezetten, waren donderdagavond omstreeks 19 uur nog steeds aan de gang.

Dat zegt een woordvoerder van de bezetters. Een van de sans-papiers zou ziek zijn en vraagt dat de hulpdiensten ter plaatse komen.

Met de onderhandelingen hoopt de politie de bezetters ertoe te kunnen overhalen de kranen vrijwillig te verlaten. Sowieso zal ze hen niet voor vrijdagochtend naar beneden proberen te dwingen, klinkt het.

Het gemeentebestuur van Brussel zegt dat de bezetters niet aangehouden zullen worden als de kranen verlaten voordat de politie tussenbeide komt.

Donderdag kwam al een gerechtsdeurwaarder ter plaatse om de bezetters op het rechterlijk dwangbevel te wijzen de kranen te verlaten.

Begijnhofkerk

Van de zeven mensen zonder papieren die gisteravond op de steigers aan de Brusselse Begijnhofkerk waren gekropen, zijn er al drie naar beneden gekomen. In de loop van de nacht kwamen twee mannen en een vrouw naar beneden. In totaal zijn zeven mensen gisteravond rond 18 uur op een stelling van de Begijnhofkerk in Brussel geklommen. De politie kwam de bezetting rond 19 uur vaststellen, maar greep niet in.

Pastoor Daniel Alliet vreest dat de politie vandaag wel zal tussenkomen en hij probeert de vier resterende mensen zonder papieren te overhalen om naar beneden te komen. Hij heeft hen uitgelegd dat ze het risico lopen om gerepatrieerd te worden als ze opgepakt worden. Volgens Alliet zou zeker de helft van hen geregulariseerd kunnen worden op basis van hun job.

De zeven mensen zonder papieren zijn al tussen 5 en 18 jaar in ons land en vragen een regularisatie. 'Als de politie optreedt, is de kans reëel dat er ongelukken gebeuren, gezien de wanhoop van deze mensen. Dat is geen chantage', zegt Alliet.

standaard.be, 31 juli

Geen opmerkingen: