vrijdag 18 juli 2008

'Turtelboom wél verantwoordelijk voor hongerstakingen'


DS 18 juli 2008

ELSENE - Brusselse burgemeesters wijzen de minister van Asiel en Migratie op haar verantwoordelijkheid voor de hongerstakers.

De Brusselse burgemeesters kaatsen de bal terug naar de minister van Asiel en Migratie, Annemie Turtelboom (Open VLD), over de verantwoordelijkheid voor de hongerstakers op hun grondgebied. De minister gaf vorige week via een nota te kennen dat de lokale besturen verantwoordelijk zijn voor de hongerstakingen. Volgens de minister zijn de burgemeesters bevoegd voor de handhaving van de openbare orde en de veiligheid en moeten ze bijstand verlenen aan personen in nood. Daarmee legde ze de verantwoordelijkheid bij de lokale autoriteiten.

De minister herhaalde gisteren dat ze bij dat standpunt blijft.

De Brusselse burgemeesters reageerden gisterochtend via een persconferentie op de ULB. 'De universiteit stelde haar lokalen ter beschikking van de actievoerders, maar onder voorwaarden', zegt de woordvoerder van de ULB. 'Zo vroegen we hun gezondheid niet in gevaar te brengen. Daar hebben de actievoerders zich ook sinds 7 april aan gehouden. Maar sinds de regularisatie van de hongerstakers in de Begijnhofkerk zijn de acties verhard en ging men over tot een honger- en dorststaking.'

Zowel de ULB als de burgemeesters van Vorst, Brussel en Elsene willen dat de minister werk maakt van haar rondzendbrief met duidelijke criteria voor regularisatie. 'Op dit ogenblik is alles te veel gebaseerd op willekeur. De meest radicalen die overgingen tot een honger- of dorststaking, worden bevoordeeld. Dat leidt niet alleen tot een ongelijke behandeling van mensen zonder papieren maar ook tot een opbod van acties', klinkt het in koor.

De lokale besturen vragen in afwachting van de rondzendbrief en gezien de huidige politieke crisis een moratorium op de uitwijzing van sans-papiers.

De minister wordt voorts verweten enkel rekening te houden met de Vlaamse publieke opinie, die minder begaan zou zijn met de hongerstakingen. 'Als federaal minister moet ze een beleid voor het gehele grondgebied voeren'. Ondertussen gingen 77 van de 80hongerstakers aan de ULB woensdagavond opnieuw in dorststaking. (mkz)




Persbericht 18 juli 2008

Forum Asiel en Migraties vraagt regering

om nu snel te beslissen over rondzendbrief regularisatie

Voor de lopende hongerstakingen moet dringend

een bemiddelaar worden aangesteld

Het Forum Asiel en Migraties (FAM) wil dat de regering Leterme I nu snel beslist over de rondzendbrief regularisatie. Het dossier is gewoon te dringend om uit te stellen tot na het verlof. Dit is het enig mogelijke correcte antwoord op de legitieme vraag van de radeloze mensen zonder papieren.

Niet alleen de actievoerende sans-papiers in de kerken zijn de wanhoop al ver voorbij, ook de vele duizenden die daarbuiten wonen. Hun dagelijkse noodkreet drijft ook de hulpverleners en advocaten tot radeloosheid. Indien er opnieuw enkel aan de huidige actievoerders verblijfspapieren worden beloofd, zonder algemene regeling, zijn de gevolgen niet te overzien.

Kardinaal Danneels, de vakbonden, het ACW, vele politici (ook van de meerderheid),… allen hebben zij in de voorbije dagen gepleit voor dringende beslissingen in dit dossier.

Concreet pleit het FAM ervoor dat de technische besprekingen over de rondzendbrief eindelijk worden afgerond en dat de ministers vervolgens snel de laatste knopen doorhakken en de hele rondzendbrief goedkeuren.

Het FAM vraagt premier Leterme om in deze het voortouw te blijven nemen, zoals hij ook de voorbije weken heeft gedaan.

De drie hongerstakingen die momenteel lopen in Brussel, dreigen verkeerd af te lopen. Het FAM stelt vast dat de gesprekken tussen overheid en actievoerders niet opschieten.

De ervaring met voorbije hongerstakingen hebben geleerd dat de aanstelling van een officiële bemiddelaar aan wie beide partijen vertrouwen schenken, in alle gevallen heeft geleid tot het versneld bereiken van een akkoord.

Het FAM vraagt dat ook hiervoor premier Leterme een initiatief neemt, om in naam van de regering een officiële bemiddelaar aan te stellen.

Contact: Didier Vanderslycke, 0478 234 564

Geen opmerkingen: