donderdag 31 juli 2008

PERSBERICHT Forum Asiel & Migraties

31 juli 2008

MINISTERS VERLAAT UW STELLINGEN en GA AAN TAFEL!

FAM wil dat ministers onderhandelen en zich niet verbergen in stellingenspel rond regularisatie. Minister Turtelboom is aan zet.

Brussel, 31 juli 2008 - Het Forum Asiel en Migraties (FAM) is het doorschuiven van de zwarte piet onder de regeringspartijen over het asiel en migratiebeleid grondig beu. De premier verklaarde vorige vrijdag namens de regering dat er de "komende" dagen verder gewerkt zou worden aan het dossier asiel en migratie. Daar is tot op heden niets van te merken. Het kabinet van de bevoegde minister heeft blijkbaar nog geen initiatief ter zake genomen. Wat we wel zien is een schaamteloos toneel van allerlei individuele verklaringen en wederzijdse aantijgingen. Alleen de overlegtafel kan deze week een oplossing brengen. Minister Turtelboom moet die nu openen.

Minister Turtelboom verklaart dat ze haar vakantie wil onderbreken als er "serieuze onderhandelingen" op stapel staan. Het Forum denkt dat alles er op wijst dat een serieuze aanpak nu nodig is. Zij en de andere ministers betrokken op dit complexe dossier migratie en asiel kunnen best nu hun bouwstenen samenvoegen en hun kaarten op tafel leggen. Én voor de humanitaire regularisatie én voor de regularisatie langs tewerkstelling. Voor de meeste beleidsaspecten is men verregaand gevorderd in de onderhandelingen. Niets staat resultaten de komende dagen in de weg. Behalve politieke onwil en gebrek aan vastberadenheid om nu door te bijten en het politieke stellingenspel te staken.

Het FAM is van mening dat de houding van de regering uitzichtloze acties aanwakkert. Om met deze acties ondertussen te kunnen beheersen kan enkel een crisisbemiddelaar soelaas kan brengen.

Geen opmerkingen: