vrijdag 25 juli 2008

Ruzie in de regering over regularisatie


Asielzoekers verhitten gemoederen bij meerderheid
BRUSSEL - Er werd gisteren in het kernkabinet flink geruzied over de aanpak van asielzoekers.
Er loopt in het asieldossier een breuklijn tussen de PS en het CDH aan de ene kant en Open VLD, de MR en CD&V aan de andere kant. De tegenstelling spatte gisteren open tijdens een kletterende ruzie op het kernkabinet. De drie laatste partijen verwijten de PS en het CDH dat ze de sans-papiers aanmoedigen om in hongerstaking te gaan.
Zo ging Joëlle Milquet (CDH) enkele weken geleden langs bij de hongerstakers in de Brusselse Begijnhofkerk. Vier Brusselse PS-burgemeesters gaven dan weer een persconferentie om de hongerstakers een hart onder de riem steken.Volgens de minister van Migratie- en Asielbeleid, Annemie Turtelboom (Open VLD), kan er in die omstandigheden geen akkoord tot stand komen over de rondzendbrief over de nieuwe regularisatiecriteria.De minister benadrukt dat er op dit moment nog steeds regularisatiecriteria zijn. 'We werken aan een verstandig omvattend asielbeleid, waarin we de misbruiken van gezinshereniging, visa en de snelbelgwet willen aanpakken. Maar het is niet omdat we aan een nieuw beleid werken, dat er nu geen beleid en geen regels zouden zijn', zegt Turtelboom. Ook premier Yves Leterme (CD&V) vindt dat hongerstakers geen voorkeursbehandeling mogen krijgen. Hij liet dat gisteren verstaan nadat hij een steuncomité voor sans-papiers had ontvangen. Hij riep alle hongerstakers op een einde te maken aan hun actie. 'In een democratie is hongerstaking een ongeoorloofd pressiemiddel dat ook mensen in gevaar brengt', zei Leterme. Dat de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node vandaag een nieuw lokaal openstelt voor hongerstakers, was er gisteren te veel aan voor Turtelboom. Burgemeester Jean Demannez (PS) is zich van geen kwaad bewust. Het gaat om een simpele verhuizing van de hongerstakers die zich nu in de kerk van Sint-Joost bevinden, zegt hij. 'In die kerk is geen sanitair. Ik steun de hongerstakers niet, maar ik moet wel de veiligheid en de openbare orde garanderen.' (lob)
(DS)


'Ik ben verantwoordelijk voor die mensen'

BRUSSEL - Hongerstakende 'sans-papiers' leggen een breuklijn bloot. PS en CDH staan aan de ene kant, MR, Open VLD en CD&V aan de andere kant. Van onze redacteurDe regering-Leterme slaagt er niet in de discussie over de regularisatie van asielzoekers af te ronden. Toen Zoé Genot van Ecolo woensdag de minister van Migratie- en Asielbeleid Annemie Turtelboom (Open VLD) aanviel in de Kamer, kreeg het oppositielid enthousiast applaus vanop de banken van CDH en PS. De kritiek in het betoog van Zoé Genot was nochtans niet mals. 'Het is uw schuld als er iemand sterft', had ze de minister toegebeten.
Turtelboom werkt aan een langverwachte rondzendbrief met nieuwe regularisatiecriteria. Maar die kan er pas komen als er eensgezindheid is binnen de regering. Steun voor hongerstakende sans-papiers - een verwijt aan het adres van PS en CDH - kan voor Turtelboom absoluut niet door de beugel. Bovendien moet er ook een akkoord zijn over een groter pakket van maatregelen, onder meer ook die om misbruiken in de gezinshereniging aan te pakken. Turtelboom plaatst de burgemeesters die hongerstakingen toestaan op hun grondgebied, voor hun verantwoordelijkheid. Ook als er een hongerstaker zou sterven, ligt de verantwoordelijkheid bij de burgemeesters, zegt zij. 'Ik zou willen dat ik zelf alle instrumenten in handen had, maar dat is nu eenmaal niet zo', zegt Turtelboom. Dat de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node vandaag een gebouw openstelt voor hongerstakers die nu in een kerk verblijven, krijgt scherpe kritiek van het kabinet-Turtelboom. Burgemeester Jean Demannez (PS) nuanceert het verhaal. 'Het gaat om een honderdtal hongerstakers die zich nu in een kerk bevinden, in slechte omstandigheden: er zijn zelfs geen toiletten. Daarom stellen we in de Warmoesstraat een gebouw open.'Demannez beseft dat hij verantwoordelijk is voor de hongerstakers. 'De minister beslist over hun dossier, maar voor de openbare orde, de veiligheid en de gezondheid van die mensen ben ik verantwoordelijk.''Ik steun deze groep hongerstakers niet', zegt Demannez. 'Maar ik vind wel dat er een oplossing moet komen voor de asielzoekers in het algemeen. Wij hebben dit jaar in Sint-Joost al 1.900 dossiers lopen van mensen die een regularisatie vragen. Dat is niet meer te beheren.'
Peter De Lobel

Asiel en migratie blijven regering verdelen
door Liesbeth Van Impe, De Morgen

De ministerraad buigt zich nog maar eens over het asiel- en migratiedossier, maar de kans is zeer klein dat er een akkoord ui de bus komt. In het kernkabinet kwam het tot een zware aanvaring tussen PS en cdH aan de ene kant en CD&V, Open Vld en MR aan de andere. Premier Yves Leterme (CD&V) ontving gisteren een delegatie van de mensen zonder papieren, die aandringen op snelle duidelijkheid inzake de nieuwe regularisatiecriteria. Leterme wees op de complexiteit van het dossier, waar ook een akkoord gevonden moet worden over schijnhuwelijken, volg- en economische migratie. En hij verweet hongerstakende asielzoekers dat ze "chantage op de democratie" plegen.
Dat standpunt delen ook Open Vld en MR. In het kernkabinet kwam het tot een zware aanvaring met Marie Arena (PS) en Joëlle Milquet (cdH), omdat die, in naam van de talrijke hongerstakingen, aandrongen op een snelle beslissing over de rondzendbrief die regularisatiecriteria moet vastleggen. De andere partijen pikken het niet dat PS en cdH dat argument aanvoeren en de hongerstakingen, al dan niet subtiel, steunen. Zo bezocht Milquet 'incognito' de hongerstakers in de Begijnhofkerk, enkele weken geleden, en verlenen verschillende burgemeesters van beide partijen expliciete steun aan de hongerstakers, onder meer door lokalen ter beschikking te stellen of niet in te grijpen als de actievoerders in gevaar komen. De ministerraad heeft het punt vandaag op de agenda staan, maar verschillende bronnen bevestigen dat het water nog altijd veel te diep is om van een kans op akkoord te spreken. De betrokken organisaties vragen dat er dan tenminste een tussenoplossing gevonden wordt, met een rondzendbrief die alvast die criteria vastlegt waarover geen discussie meer is. (LVI)

Geen opmerkingen: