maandag 14 juli 2008

Asiel en migratie: vooruitgang, nog geen akkoord

deredactie.be, 13 juli 2008

Gisteravond bereikte het kernkabinet een akkoord over het sociaal-economische programma voor de volgende jaren.

Vanmorgen boog het kernkabinet zich over het asiel- en migratiebeleid. Er is vooruitgang geboekt, maar nog geen concreet akkoord bereikt. "We zijn een heel eind opgeschoten in de discussie, en vanmiddag werken we voort in werkgroepen", zegt minister van Asiel en Migratie Annemie Turtelboom (Open VLD - foto).

Bij de zaken waar nog voort over moet worden onderhandeld, zit ook de beloofde rondzendbrief van Turtelboom over de regularisatie van mensen zonder papieren.

Die rondzendbrief moet duidelijke criteria vastleggen voor het regulariseren van mensen zonder papieren. De rondzendbrief moet de zogeheten buitengewone omstandigheden verduidelijken: langdurige asielprocedure, ziekte of een prangende humanitaire situatie. Voor dat laatste is er sprake van een puntensysteem, met punten voor wie werkt of kan werken, voor taalkennis, inburgering en advies van de burgemeester.

Maar over de precieze definities en de wenselijkheid ervan lopen de meningen uiteen, waarbij de PS en het CDH er een heel wat bredere interpretatie op nahouden dan bijvoorbeeld de liberale partijen. Vanmorgen zijn ze er in ieder geval niet in geslaagd een akkoord te bereiken.

Geen opmerkingen: