donderdag 24 juli 2008

De actie in Brussel was echt een fijne ervaring. Ik wou al heel lang eens onder de blote hemel slapen en het weer was perfect om zoiets te doen. Vlamingen, Walen en Brusselaars met of zonder papieren zaten of lagen kriskras door elkaar, er werd gekeuveld en gezongen, kortom, een gezellige boel. Vanmorgen trok een 5-koppige delegatie naar de Wetstraat voor een ontmoeting met Leterme. Jammer genoeg heeft het blijkbaar weinig opgeleverd...

Er komt wellicht geen circulaire, of in het beste geval een 'mini-circulaire'. Ik hoop maar dat zoiets een oplossing kan bieden voor de meest schrijnende gevallen, en de situatie kan ontmijnen (al betwijfel ik dat). Voor Arjun zal zo'n mini-omzendbrief geen oplossing brengen. Wij beginnen ons stilaan voor te bereiden op een vertrek op 1 augustus :-(.



do 24/07/08 19:29 (UPDATE) - Premier Yves Leterme (CD&V) wil dat de asielzoekers in Brussel stoppen met hun hongerstaking. Hij zei dat na een ontmoeting met sympathisanten van hongerstakers in Brussel. Maar niet iedereen in de regering zit op dezelfde lijn.

Het onderhoud van Leterme met de hongerstakers kwam er na verschillende acties van asielzoekers. Onlangs was er een hongerstaking in de Begijnhofkerk en momenteel is er een hongerstaking in een kerk in Vorst.

Drie asielzoekers waren ook op een torenkraan geklommen. Ze wilden dat de regering nog voor het parlementaire verlof een omzendbrief zou rondsturen om de hongerstakende asielzoekers te erkennen.

Leterme heeft intussen geantwoord dat hij hen die garantie niet kan geven en riep hen op om met de hongerstaking te stoppen. De premier noemde een hongerstaking een "ongeoorloofd drukkingsmiddel in een democratie". Leterme zei ook dat "de samenleving haar verantwoordelijkheid moet opnemen".

Woelige vergadering kernkabinet

Kort voor de ontmoeting met de hongerstakers was er een woelige vergadering van het kernkabinet over het asielbeleid. Niet iedereen in de regering zit op dezelfde lijn met de premier, zo blijkt.

Open VLD, CD&V en MR zijn het meer dan beu dat de PS en het CDH "politiek opbod plegen" rond de steun aan de mensen zonder papieren die kerken bezetten en in hongerstaking gaan. De liberalen en de Vlaamse christendemocraten vinden dat de Brusselse PS-burgemeesters moeten optreden tegen de hongerstakers en gezondheidsinspecteurs hun werk laten doen.

Een akkoord over een nieuwe regularisatie kan er voor hen maar komen als de regering eensgezind reageert op de acties en dus niet zoals minister Joëlle Milquet (CDH) bij hen op bezoek gaat.

Zo'n akkoord moet ook gekoppeld zijn aan een strengere aanpak van onder meer schijnhuwelijken en gezinshereniging. In afwachting van zo'n akkoord moeten de bestaande criteria voor regularisatie van kracht blijven.

(deredactie.be)


Onenigheid over asielbeleid

BRUSSEL - Het zat er vandaag in het kernkabinet bovenarms op bij een discussie over asielzoekers. De breuklijn loopt tussen PS en CDH aan de ene kant en Open VLD, MR en CD&V aan de andere. De liberalen en christendemocraten verwijten PS en CDH dat ze de hongerstakers aanmoedigen. De langverwachte rondzendbrief van minister van Migratie- en Asielbeleid Annemie Turtelboom (Open VLD) met nieuwe regularisatiecriteria is er na weken onderhandelen nog steeds niet.

‘We werken aan een verstandig globaal asielbeleid, waarin we de misbruiken rond gezinshereniging, visa en de snelbelgwet willen aanpakken’, zegt Turtelboom.

Premier Leterme ontving gisteren trouwens een delegatie van een steuncomité voor sans papiers. Na afloop riep hij de hongerstakers op een einde te maken aan hun actie. ‘In een democratie is hongerstaking een ongeoorloofd drukkingsmiddel’, zei Leterme.

Hoewel hij zei begrip te hebben voor de wanhoop van de mensen zonder papieren, verklaarde Leterme dat een hongerstaking een vorm van chantage van de democratie is. 'De samenleving moet haar verantwoordelijkheid opnemen', luidde het.

De achtkoppige delegatie, waarvan ook twee vertegenwoordigers van de vakbonden ABVV en ACV deel uitmaakten, toonden zich na afloop tevreden dat de eerste minister naar hen wilde luisteren. 'We hebben een open dialoog gehad met de premier. We blijven hoopvol, maar zijn niet naief. Indien het niet mogelijk is vandaag tot een globaal akkoord te komen, vragen we een mini-rondzendbrief of een tussentijdse circulaire', stelde federaal secretaris Daniel Van Daele van het ABVV.

lob, svh


(standaard.be)


Geen opmerkingen: