zaterdag 12 juli 2008

Sans-papiers in Elsene schorten dorststaking op

De mensen zonder papieren die het Maison de l'Amérique latine in Elsenne bezetten, hebben beslist hun dorststaking stop te zetten. Onderhandelingen met de directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken van donderdag liggen daarvan aan de basis. Dat heeft de CRER (Coordination contre les Rafles, les Expulsions et pour la Régularisation) donderdag bekendgemaakt. De sans-papiers gaan wel door met hun hongerstaking.

Eisen vergunningen
Een twintigtal mensen zonder papieren is donderdag begonnen met een hongerstaking en ging nadien over op een dorststaking. Ze wilden voor zichzelf en voor tweehonderd van hun landgenoten een verblijfsvergunning en een werkvergunning C. Dat is immers wat de hongerstakers van de Begijnhofkerk in de wacht hebben gesleept na 56 dagen hongerstaking. De Dienst Vreemdelingenzaken heeft de hongerstakers aangeraden om de rondzendbrief over de regularisering af te wachten en gaf hen geen verblijfsvergunning. De hongerstaking ging daarop door.

Bezetters kerk
In de kerk van Saint-Curé d'Ars heeft een dertigtal bezetters, die ook een verblijfs- en een werkvergunning C eisen, beslist om na een week in hongerstaking te blijven. De 39 hongerstakers uit Vorst hadden hun hongerstaking na 45 dagen op 25 juni stopgezet, maar hernamen hun actie na de resultaten die de hongerstaking in de Begijnhofkerk had opgeleverd. De gezondheidstoestand van de hongerstakers is zeer ernstig volgens een dokter. Ze zijn elk zo'n vijftien tot twintig kilo (of zo'n twintig procent van hun lichaamsgewicht) afgevallen. Enkele onder hen zijn al in het ziekenhuis opgenomen. (belga/vsv)

De Morgen online 11/07/08 20u30

Geen opmerkingen: