woensdag 30 juli 2008

Kraanacties bloeden dood

BRUSSEL - De kraanbezettingen in Brussel werken als een magneet voor tientallen andere sans-papiers, die ook in de kranen willen klimmen. Maar gisteravond maakte een Brusselse rechter een einde aan de acties.

Een vrederechter in Brussel beval gisteravond dat de drie kranen aan het De Brouckèreplein, die door mensen zonder papieren worden bezet, tegen vanochtend 9 uur moeten worden ontruimd. De aannemer Valens-De Waele had dat in kort geding gevraagd. Gisteravond kwamen al verscheidene mensen vrijwillig naar beneden, enkele anderen wachtten nog af. Als ze de kranen niet vrijwillig verlaten, moeten ze door de politie worden gearresteerd.

Dat bevestigde de woordvoerder van de burgemeester van Brussel, Freddy Thielemans (PS). Die keerde vervroegd uit vakantie terug en verklaarde eerst dat hij niet van plan was in te grijpen, maar zei gisteravond de rechterlijke uitspraak te respecteren.

De uitspraak betekent waarschijnlijk het einde van de acties.

Gisteren hadden meer dan veertig mensen zonder papieren vier kranen in Brussel bezet, drie op de werf van het nieuwe casino aan het De Brouckèreplein en één aan het Schumanplein.

Tientallen sans-papiers, die het nieuws de voorbije dagen hoorden, stroomden in Brussel samen om de actievoerders te steunen. De politie verhinderde hen na enige tijd om ook in de kranen te klimmen. Maar toen maakten ze al nieuwe plannen. De actiebereidheid bij de sans-papiers groeide. De sfeer werd grimmiger, de acties roekelozer.

Bij de actievoerders ging het gerucht dat de minister van Migratie- en Asielbeleid, Annemie Turtelboom (Open VLD), haar vakantie zou onderbreken. Maar dat is ze voorlopig niet van plan.

Volgens het steun- en actiecomité van de hongerstakers in de Franstalige Universiteit ULB, dat de kraanbezettingen mee organiseert, hebben de meeste kraanbezetters een asielaanvraag bij de Dienst Vreemdelingenzaken ingediend. Slechts drie zouden dat niet hebben gedaan. De actievoerders vragen allereerst een arbeidsvergunning, omdat werk volgens hen de sleutel is tot een definitieve verblijfsvergunning.

Volgende week is de bouwvakantie ten einde. Dan moeten de kraanbezetters weg, zo niet dreigen de bouwbedrijven het slachtoffer te worden van 'de overheid die het probleem van de mensen zonder papieren niet oplost', aldus de Confederatie Bouw.

(yd, mkz, g.teg.)
standaard.be, 30 juli


CDH- en PS-gewestministers en -burgemeesters pokeren mee voor regularisaties

BRUSSEL - Brussels gewestminister Cerexhe (CDH) en burgemeester Thielemans (PS) doen mee aan de regularisatiepoker.
Van onze redacteur

Het pokerspel tussen PS en CDH aan de ene kant, en Open VLD, CD&V en MR aan de andere kant over een ruimere respectievelijk terughoudender regularisatieregeling voor illegalen, gaat door. De kraanklimmers spelen daarop in. En lokale en gewestpolitici beginnen mee te pokeren. Zo meldde de Brusselse burgemeester, Freddy Thielemans (PS), zich gisteravond vroegtijdig terug uit vakantie 'om zijn verantwoordelijkheid op te nemen'. Maar meteen zei hij dat hij nog niets ging ondernemen tegen de kraanklimmende illegalen die in zijn stad torenkranen bezetten om officiële papieren te krijgen, althans niet zolang er geen 'direct publiek gevaar dreigt' of zolang er 'geen vraag komt van Justitie'. Hij haalde wel uit naar de federale minister van Migratie, Annemie Turtelboom (Open VLD), met wie zijn partij federaal in de clinch ligt.

Turtelboom is alsnog niet zinnens om haar vakantie in Sicilië te onderbreken voor de kraanklimmers. Een juridische nota legt de verantwoordelijkheid voor hongerstakings- en andere acties bij het lokale niveau en bij de 'feitelijke beheerders van de gebouwen' die ze bezetten.

Turtelboom legde geen openlijke verklaringen af vanuit Sicilië, ook niet over het initiatief van de Brusselse CDH-minister van Werk Benoît Cerexhe, al liet haar kabinet eerder verstaan allesbehalve opgezet te zijn daarover.

Gewestminister Cerexhe deed zondag zijn duit in het zakje door enkele uren na de beëindiging van de hongerstaking in Vorst (DS 29 juli) te melden dat hij arbeidsvergunningen wil uitreiken aan die ex-hongerstakers en liet verstaan dat dit hun kans op regularisatie na afloop van hun drie maanden geldige verblijfsvergunning ten goede kan komen. Kort nadien doken de kraanklimmers op.

Cerexhe maakt gebruik van een inderdaad bestaande mogelijkheid dat de gewestminister van Werk zonder veel voorwaarden arbeidsvergunningen B kan toekennen aan mensen die een verblijfsvergunning hebben, als ze een contract van een werkgever kunnen voorleggen. Hij zei dit 'in afspraak met Vreemdelingenzaken' gedaan te hebben bij de beëindiging van de hongerstaking van de Koningsstraat en dit nu, op eigen houtje, opnieuw te doen.

Hij zegt dat 30 van de 100 hongerstakers uit de Koningsstraat daarvan gebruik gemaakt hebben, maar er circuleren ook statistieken met lagere cijfers.

PS en CDH - vooral de Brusselse afdelingen ervan - spelen in op het vrij omvangrijke publiek van migranten die intussen Belg geworden zijn en die dit andere land- en lotgenoten willen gunnen.

Kraanbezetters verliezen slag

BRUSSEL - De eerste sans-papiers kwamen gisteravond al vrijwillig van de kranen aan het De Brouckèreplein, nadat een rechter de ontruiming had bevolen.
Van onze redacteurs


Yves Delepeleire

De harde kraanacties in Brussel zijn afgelopen nacht wellicht hun laatste uren ingegaan. Een veertigtal mensen zonder papieren bezette gisteren al vier kranen in het Brusselse. Behalve op de Anspach-werf aan het De Brouckèreplein, waar dertig actievoerders drie kranen bezetten, hebben ook sans-papiers een torenkraan op het Schumanplein bezet.

Een vrederechter maakte gisteren een einde aan die acties. Hij beval dat de drie kranen aan het De Brouckèreplein ten laatste tegen vanochtend 9uur moeten worden ontruimd. De uitspraak kwam er na een kort geding van de aannemer Valens-De Waele.

Gisteravond kwamen al enkele asielzoekers vrijwillig naar beneden, nadat de politie hen de uitspraak had meegedeeld. Als de anderen deze nacht niet vrijwillig naar beneden kwamen, moeten ze worden gearresteerd. Dan lopen ze het risico in een van de gesloten asielcentra te belanden. Of de uitspraak gevolgen zal hebben voor de kraanbezetters op het Schuman-plein, is nog onduidelijk. Die aannemer is nog niet naar de rechter gestapt.

De kraanbezettingen begonnen in de nacht van zondag op maandag, toen vijf hongerstakers van de Franstalige universiteit ULB in twee kranen vlakbij het De Brouckèreplein kropen. In de ene kraan werden ze snel vergezeld door veertien andere asielzoekers. Ook in de tweede kraan kwamen er in totaal zes mensen bij. Gisteren dan bezetten twee Iraniërs een derde kraan. Een vijftal mensen sloot zich bij hen aan. In een vierde kraan op de werf aan de Anspachlaan kropen vijf of zes mensen op de ladders, maar zij kwamen later op de dag weer naar beneden.

De meeste actievoerders op het De Brouckèreplein zijn Iraniërs, Marokkanen, Algerijnen, Rwandezen en Congolezen. 'Het gaat in alle gevallen om mensen die minstens drie jaar in België verblijven. Sommigen zelfs tien of twaalf jaar', zegt woordvoerder Lotfi Fawzi. 'De meesten hebben een asieldossier bij de Dienst Vreemdelingenzaken ingediend. Ze voldoen met andere woorden aan de criteria van de langverwachte rondzendbrief van de minister van Migratie- en Asielbeleid, Annemie Turtelboom (Open VLD).'

'Slechts drie mensen -twee Marokkanen en een Algerijn- hebben geen asielaanvraag ingediend en zijn volstrekt illegaal. De actievoerders willen vooral een arbeidsvergunning verkrijgen, niet noodzakelijk een verblijfsvergunning', zegt Fawzi. 'Ze willen werken en de Belgische samenleving niet tot last zijn'.

De enige vrouw die aan de actie in het centrum deelnam, de Marokkaanse Myriam (26), stopte eerder al met haar actie. Ze werd in het Sint- Pietersziekenhuis opgenomen. Volgens het steuncomité van de actievoerders leeft ze al vier jaar in België en werkte ze als kleermaakster tot ze haar werk verloor na deelname aan de hongerstaking aan de ULB.

Ondertussen schuiven de politici de verantwoordelijkheid naar elkaar door. Minister Turtelboom laat weten dat het de bevoegdheid van de politie is om de openbare orde te handhaven.

Volgens Freddy Thielemans (PS), de burgemeester van Brussel en het hoofd van de politie, moeten de aannemers hun kranen beter beveiligen om nieuwe bezettingen te voorkomen. Thielemans, die gisteren vervroegd uit vakantie terugkeerde, zegt ook dat het de verantwoordelijkheid is van de federale overheid om werk te maken van een rondzendbrief met criteria voor regularisatie. Hij was gisteren eerst niet van plan de kranen te ontruimen, maar beloofde dat na de rechterlijke uitspraak wel te doen indien nodig.

Duidelijk is dat de bezettingen geen positieve invloed zullen hebben op de behandeling van de individuele regularisatiedossiers. Dat zegt Freddy Roosemont, directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken. 'Wij gaan niet in dialoog met de bezetters, laat staan dat we onderhandelen.'

Volgens Roosemont verschilt de zaak van de kraanbezetters van die van de honger- en dorststakers die een tijdelijke verblijfsvergunning hebben gekregen. 'In dat geval ging het om mensen die zodanig verzwakt waren dat ze op medische basis een tijdelijke vergunning konden krijgen', zegt hij.

De Confederatie Bouw liet gisteren weten de veiligheid op de bouwplaats niet te kunnen garanderen. De overheid moet op alle niveaus haar verantwoordelijkheid nemen om zo snel mogelijk een einde te maken aan de acties, zo luidde het bij de beroepsorganisatie. 'Bouwbedrijven worden het slachtoffer van het feit dat de overheid het probleem van de mensen zonder papieren niet oplost', zei Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

standaard.be


Brusselse brandweer zal laatste sans-papiers uit kranen halen


In Brussel zal de brandweer straks enkele mensen zonder papieren weghalen uit de torenkranen. Dat meldt de VRT-nieuwsdienst. Gisterenavond heeft de rechter in kortgeding voor één bepaalde bouwplaats bepaald dat iedereen uit de kranen moet. De meeste actievoerders kwamen daarop uit zichzelf naar beneden, maar een paar andere lijken dat voorlopig niet uit vrije wil te willen doen.

Als de brandweer de paar volhouders straks uit de torenkranen op het Brouckèreplein moet halen, zal dat zware gevolgen hebben voor hen. Zij worden naar een gesloten asielcentrum overgebracht en zullen mogelijk later worden uitgewezen. (ka)

demorgen.be






Geen opmerkingen: