maandag 14 juli 2008

de uitwijzing van Sonia

Mondelinge vraag van mevrouw Els Schelfhout aan de minister van Migratie- en Asielbeleid over «kinderen zonder papieren» (nr. 4-417)

Mevrouw Els Schelfhout (CD&V – N-VA). – Op dinsdag 1 juli werd de twaalfjarige Sonia del Rocío Pinto Palma uit Ecuador samen met haar moeder en grootmoeder door de Antwerpse politie uit hun appartement meegenomen en overgebracht naar het gesloten centrum in Steenokkerzeel.

Die dag vond een buurtcontrole plaats – een onderzoek naar druggebruik – en werd "toevallig" ook een negatieve beslissing genomen over de regularisatieaanvraag van Sonia en haar moeder. De dienst Vreemdelingenzaken beweert dat het een louter toevallige samenloop van omstandigheden is dat acht mensen, leden van het krot-op-team in Antwerpen en ambtenaren van de dienst Vreemdelingenzaken, zich aanmelden met de vraag om de woonsituatie van het gezin binnen te mogen bekijken en de bewoners dan een half uur tijd geven om hun boeltje te pakken!

De politie mag niet zomaar iemands woning betreden, ook niet wanneer ze vermoedt dat er illegalen wonen. Ze heeft daarvoor een huiszoekingsbevel van een onderzoeksrechter nodig, maar die wordt niet zo snel gegeven. Het kan echter ook via een bevel tot toelating. Dat is een document dat door de burgemeester ondertekend wordt en dat de politieagenten toch de toestemming geeft om in bepaalde omstandigheden, tegen de zin van de bewoners in, een woning te betreden. Die formulieren zouden, alleszins in Antwerpen, blanco ondertekend klaarliggen op de dienst, waar de agenten ze zelf kunnen invullen.

Het lijkt er sterk op dat Sonia het slachtoffer is van de gerichte zoekacties naar kinderen van de dienst Vreemdelingenzaken aan het begin van de zomervakantie. Ondanks beloften van de Stad Antwerpen om geen gerichte zoekacties te doen naar mensen zonder papieren, heeft de DVZ op die manier toegang tot woningen en kinderkamers.

Ik wil me niet over dit concrete dossier uitspreken. Het gaat vooral om het principe. Kan het dat bij de start van de zomervakantie actief naar gezinnen met kinderen wordt gezocht, om die dan versneld uit te wijzen? Kan het dat mensen worden opgepakt en meegenomen en zelfs niet de tijd krijgen om beroep aan te tekenen bij de Raad voor vreemdelingenbetwistingen? Kan het dat kinderen worden opgesloten, nu nog, in afwachting van de maatregelen van de minister om de opsluiting van kinderen te voorkomen? Kan het dat gezinnen met kinderen worden uitgewezen, nu nog, vlak vóór het verschijnen van de rondzendbrief?

Is de minister op de hoogte van de gerichte zoekacties van de DVZ naar kinderen bij het begin van de zomervakantie?

Hoe reageert de minister daarop?

Welke houding neemt de minister aan ten aaanzien van de betrokken steden en gemeenten?

Hoever staat de minister met de maatregelen en alternatieven voor de opsluiting van kinderen in gesloten centra?

Hoever staat de minister met de rondzendbrief die voor deze schrijnende problematiek een antwoord kan bieden?

Mevrouw Annemie Turtelboom, minister van Migratie- en Asielbeleid. – Voor het antwoord op de vraag over de rondzendbrief verwijs ik naar mijn antwoord op de vorige mondelinge vragen.

De dienst Vreemdelingenzaken verricht geen gerichte zoekacties naar kinderen. Wel vraagt een lokale overheid de dienst Vreemdelingenzaken soms na te gaan of een bepaalde familie verwijderbaar is en of in dat geval bepaalde maatregelen kunnen worden genomen. Dat kan op elk tijdstip van het jaar gebeuren.

Mevrouw Schelfhout verwijst naar de ondertekende blanco formuleren die in Antwerpen klaar zouden liggen. Ik kan haar alleen maar aanraden zich daarvoor via haar partijgenoten in de Antwerpse gemeenteraad tot het stadsbestuur te wenden. Ik denk dat ze als lid van de meerderheid wel weet hoe het beleid van de stad Antwerpen moet worden geëvalueerd.

Ik heb altijd gezegd dat de DVZ de regel van de voorzichtigheid hanteert. Mevrouw Schelfhout verwijst naar de opsluiting van kinderen in gesloten centra. Ik geloof niet in moratoria. Ik heb me wel geëngageerd om zeer snel een oplossing te vinden voor die kinderen via het systeem van begeleiding door een coach. Onlangs heb ik in een krant verklaard dat er vanaf 2009 geen kinderen meer in gesloten centra zullen zitten. Als het sneller kan, des te beter. Misschien kan ik wel zeer snel een concrete timing opstellen. In ons land bestaat er een zeer grote meerderheid die kinderen op een andere manier wil opvangen in afwachting van hun terugkeer naar hun land van oorsprong. Mijn voorstel, dat ik al enkele keren in de Senaat opperde, is dus begeleiding door een coach in combinatie met de meldingsplicht waarnaar ik in de Senaat al enkele keren heb verwezen. Momenteel zijn er 124 families uitgenodigd, waarvan er 18 zich hebben aangeboden. Meldingsplicht op zich is dus niet voldoende.

Over het werken met een coach, die persoonlijk werkt, een vertrouwensrelatie opbouwt en accenten kan leggen voor een vrijwillige terugkeer, bestaat veel literatuur, maar iedereen die met het onderwerp bekend is, kent de voor- en nadelen ervan.

Een specifieke rondzendbrief over dit thema komt er niet. Het gaat om een pragmatische terreinoplossing. We zullen het systeem voortdurend moeten testen en evalueren, zeker in de beginfase, om het eventueel bij te sturen. We zullen moeten zien of we resultaten boeken.

Mevrouw Els Schelfhout (CD&V – N-VA). – De minister zegt geen weet te hebben van gerichte zoekacties. Mij valt het op dat in bepaalde steden de politie, in samenwerking met de DVZ, zeer actief controleert. Tijdens het schooljaar wordt iets minder gecontroleerd, omdat de kinderen dan toch niet kunnen worden uitgewezen. Ik vind dat onkies.

Voor de praktijken van de politie in Antwerpen verwijst de minister naar het stadsbestuur. Ik benadruk nogmaals dat deze praktijken in samenwerking met de DVZ gebeuren. Mag ik daaruit afleiden dat de minister niet zal reageren op die praktijken?

Mevrouw Annemie Turtelboom, minister van Migratie- en Asielbeleid. – De stad Antwerpen beslist blijkbaar om met blanco formulieren te werken die vooraf ondertekend zijn. Ik herhaal dat vragen daarover aan de verantwoordelijken en bevoegde diensten van Antwerpen moeten worden gesteld. Ik bemoei me niet met het bestuur van een belangrijke Vlaamse stad.

Mevrouw Els Schelfhout (CD&V – N-VA). – De DVZ vergezelt toch de politiediensten



Reactie van Frank Hosteaux in De Standaard

ANTWERPEN - interview Raadslid Frank Hosteaux Gemeenteraadslid Frank Hosteaux (SP.A) is boos op de politieleiding en op partijgenoot en burgemeester Patrick Janssens. Volgens Hosteaux is in Antwerpen sprake van een bewuste jacht op mensen zonder papieren.

De reden voor de uitbarsting van gemeenteraadslid Frank Hosteaux -die behalve als gemeenteraadslid ook actief is binnen verscheidene bewegingen voor mensen zonder papieren- is de recente uitwijzing van het twaalfjarige Ecuadoraanse meisje Sonia en haar moeder en grootmoeder. Sonia en haar familie verbleven al achtjaar in België en Sonia had net haar lagere school afgemaakt.

'Acht mensen, leden van een Krot Op-team van de Antwerpse politie, maar ook ambtenaren van de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), boden zich rond 8.30uur 'smorgens aan met de vraag om binnen de woonsituatie van het gezin te mogen bekijken. Zodra ze binnen waren, kregen de drie een halfuurtje om hun boeltje te pakken. Even later zaten ze in het gesloten centrum in Steenokkerzeel en het voorbije weekend, amper vijf dagen later, zaten ze op het vliegtuig richting Ecuador (DS 7 juli). Ik noem dat pure Gestapo-praktijken. Bovendien is dit geen alleenstaand geval, maar gebeurt het op systematische wijze.'

Hoezo?

Hosteaux: 'De politie mag niet zomaar iemands woning betreden, ook niet wanneer ze vermoeden dat er illegalen wonen. Om binnen te vallen, hebben ze een huiszoekingsbevel van een onderzoeksrechter nodig en die bevelen worden niet zo snel uitgedeeld. Maar er is nog een andere manier: het zogenaamde bevel tot toelating. Dat is een document dat door de burgemeester ondertekend moet worden en dat onder meer de politieagenten van de zogenaamde Krot Op-cel, die ingezet worden in de strijd tegen krotwoningen en huisjesmelkers, de mogelijkheid geeft om onder bepaalde omstandigheden toch tegen de zin van de bewoners een woning te betreden. Welnu, die formulieren liggen gewoon blanco ondertekend klaar op de woondienst waar de agenten ze zelf kunnen invullen.'

En die gebruiken ze dan om binnen te vallen bij illegalen?

'Bepaalde leden van de Krot Op-cel misbruiken die formulieren, samen met de Dienst Vreemdelingenzaken, om actief jacht te maken op illegalen, hoewel burgemeester Patrick Janssens en korpschef Eddy Baelemans eerder dit jaar nog maar eens herhaald hebben dat mensen zonder papieren in Antwerpen niet effectief opgespoord worden. Zij hadden beloofd dat alleen illegalen die tijdens politiecontroles toevallig aangetroffen worden, overgedragen zouden worden aan de DVZ. Wel, dat klopt dus niet. Enkele dagen voor die Ecuadoraanse familie werd opgepakt, waren politieagenten in hun gebouw op zoek naar een drugsdealer. Zij waren toen al in het gezelschap van de leden van de DVZ die alle namen van de bewoners noteerden. Wat doet de DVZ daar tijdens zo'n gewone politieactie?'

Zegt u dan dat de Krot Op-teams de jacht op krotwoningen en huisjesmelkers gebruiken als dekmantel voor de jacht op illegalen?

'Dat is inderdaad de eerste bekommernis van die Krot Op-cel: zoveel mogelijk mensen zonder papieren oppakken. Ze zullen ook wel op zoek gaan naar de eigenaars van krotwoningen waar ze die illegalen aantreffen, maar pas in tweede instantie. Opvallend is toch dat zij die bevelen tot toelating vaak onmiddellijk gebruiken, zonder dat er eerst eens gewoon contact wordt opgenomen met de bewoners van de vermoedelijke krotwoningen.'

'Trouwens, hoe zit het met die zogezegde jacht op huisjesmelkers? Af en toe wordt er wel eens eentje veroordeeld, maar al bij al zie ik daar maar weinig van. Enkele jaren geleden werden in Antwerpen-Noord enkele grote namen geklist. Bij mijn weten zijn die zelfs nog altijd niet verschenen voor het gerecht. De onderzoeken lopen nog steeds. Het wordt ook erg moeilijk om bewijslast te verzamelen als je de illegale bewoners stante pede het land uitstuurt.'

In feite is dit ook zware kritiek op uw partijgenoot en burgemeester Patrick Janssens.

'Als Janssens, toch het administratieve hoofd van de politie, al niet medeschuldig is aan deze wanpraktijken, dan is hij toch medeplichtig. Hoe is het mogelijk dat hij nooit op voorhand weet waar zijn agenten mee bezig zijn? Bij acties zoals degene tegen dat Ecuadoraans gezin zou de burgemeester toch ingelicht moeten worden voordat die mensen worden opgepakt en uitgezet? Welnu, de politie laat dat consequent na, als baas van de politie zou Janssens toch op tafel moeten kloppen. Het kan ook niet dat de burgemeester zomaar die bevelen tot toelating tekent, zonder dat hij nagaat of dat wel correct uitgevoerd wordt.

Dieter Stynen


Reactie van burgemeester Janssens waarin hij toegeeft dat hij zijn politiediensten niet onder controle heeft (of laat betijen?)...

http://nl.youtube.com/watch?v=ZCIbk_1xGkk

Geen opmerkingen: