donderdag 31 juli 2008

Advocaten asielzoekers stellen eigen omzendbrief op

Een aantal advocaten van asielzoekers hebben een eigen ontwerp van omzendbrief opgesteld waarin de nieuwe criteria van de asielprocedure worden verduidelijkt. Op die manier willen ze duidelijk maken dat de regering, vooral minister van Immigratie Annemie Turtelboom, al veel te lang wacht met een eigen omzendbrief. "De asielzoekers worden wanhopig en gaan domme dingen doen", zeggen de advocaten.

Links advocatennetwerk
Meesters Ivo Flachet, Selma Benkhelifa, Julie Tieleman en Mieke Van Laer maken deel uit van het linkse advocatennetwerk Progress Lawyers Network en verdedigen regelmatig asielzoekers tijdens hun procedure. Daarom verstaan ze ook de acties van de hongerstakers en kraanbezetters en zijn ze geschokt door het uitblijven van enige politieke reactie.

Oorzaken aanpakken
"Alles wat we horen, is dat het chantagepogingen zijn waarop niet mag ingegaan worden", zegt meester Flachet. "Maar als in een familie iemand een zelfmoordpoging doet, vragen de familieleden zich dan af of ze dat goedkeuren, of ze daarmee akkoord gaan? Neen, ze gaan op zoek naar de oorzaken en pakken die aan."

Omzendbrief Turtelboom blijft uit
In het geval van de actievoerende illegalen is de oorzaak volgens de advocaten duidelijk, namelijk het uitblijven van de beloofde omzendbrief van minister Turtelboom. "De regering doet alsof het een hels probleem is met honderden details die moeten geregeld worden", gaat Selma Benkhelifa verder. "Dat is het niet. In maart hebben ze een gedetailleerd regeerakkoord ondertekend waarin alles tot in de puntjes is uitgewerkt. Ons heeft het nog geen twee uur gekost om dat regeerakkoord om te zetten in een omzendbrief. Waarom moeten de ministers er dan zo lang over doen? Ontbreekt het hen aan politieke moed of willen ze nu al terugkomen op het regeerakkoord?"

Spanningen lopen op
Ondertussen lopen de spanningen bij de asielzoekers op, aldus meester Tieleman. "Al maanden beloven we onze cliënten een oplossing omdat ze aan de voorwaarden van het regeerakkoord voldoen. Maar zolang die omzendbrief er niet is, worden hun aanvragen wel nog steeds afgewezen. En dan zien ze dat de hongerstakers van de Begijnhofkerk bijvoorbeeld wel in het land mogen blijven. Is het dan zo verwonderlijk dat die mensen hun leven op het spel zetten om een recht op te eisen dat de regering hen beloofd heeft?"

De advocaten hebben hun ontwerp van omzendbrief al aan minister Turtelboom en premier Leterme bezorgd maar wachten nog steeds op een antwoord. (belga/eb)

demorgen.be, 30/07/08 14u07

Geen opmerkingen: