vrijdag 18 juli 2008

Onderhandelingen met Roosemondt

De Brusselse dorststakers onderhandelden al meermaals met de directeur-generaal van de dienst vreemdelingenzaken. Bij één van deze onderhandelingen, op 16 juli, beloofde Roosemondt 'voorzichtig te zijn met de dossiers van de mensen die deelnamen aan de bezetting van de begijnhofkerk. Mensen die op de lijst voorkomen en mogelijk aan de criteria voldoen (dat is het geval voor Arjun en Guman Singh), zullen voorlopig niet uitgewezen worden. Hij belooft letterlijk Arjun en Guman Singh dezelfde dag nog vrij te laten indien ze een asielprocedure van vijf jaar achter de rug hebben (quod non). Over de andere regularisatiecriteria die in het regeerakkoord staan, blijft hij vaag.
Je kan een video-opname van de belofte zien op deze link:
(als de link niet werkt, surf dan naar video.google.fr en zoek op 'grève de la soif'. kies het filmpje met titel 'grève de la soif: le directeur de l'office des étrangers...' De laatste vijf minuten gaan over de vrijlating van Arjun en Guman Singh)
Desondanks werd Arjun de volgende ochtend naar de luchthaven gevoerd voor een eerste poging tot uitwijzing. De leider van de Nepalese sans-papiers contacteerde Roosemondt om meer uitleg te vragen. Antwoord: de twee Nepalezen in de gesloten centra zijn niet regulariseerbaar.
Vandaag organiseerde CNSP een betoging voor de DVZ om de vrijlating van Arjun en Guman Singh te eisen. Een delegatie van vier onderhandelaars werd door Roosemondt ontvangen. Roosemondt stelde dat de wet gerespecteerd moet worden. Wie een bevel krijgt om het grondgebied te verlaten, moet dat opvolgen. (blijkbaar dus ook als er op datzelfde moment nieuwe criteria voor regularisatie aangekondigd worden...). Er is een uitwijzingsbevel voor Arjun en Guman Singh, en dat zal uitgevoerd worden. Dat ze voldoen aan de criteria die vooropgesteld worden in het regeerakkoord is blijkbaar geen enkel bezwaar voor uitwijzing. Op de vraag of de wet ook nageleefd moet worden als dat betekent dat er doden vallen onder de hongerstakers was het antwoord duidelijk: JA.
Er wordt een grote actie gepland volgende week. Meer nieuws volgt.






1 opmerking:

Astrid zei

Chers amis,

La manifestation devant l'office des étrangers et le résultat de la rencontre d'une délégation avec Mr Roosemount, directeur général de
l'office des étrangers n'ont rien donné de positif. Au contraire. La loi, c'est la loi et il faut l'appliquer dit Mr Roosemount.
Pendant ce temps, un autre gréviste part à l'hôpital. Les grévistes de la maison de l'A.L suspendent leur grève de la soif jusqu'à
la semaine prochaine, mardi ou jeudi, tout dépendra de l'agenda politique. Leterme répondra t-il au parlementaires sur la question
des sans papiers mercredi ?

A bientôt
Greta


http://video.google.com/videosearch?
q=greve+de+la+soif-18+juillet+
manif&sitesearch=#