zondag 27 juli 2008

Cerexhe geeft arbeidsvergunning aan sans-papiers

De Brusselse minister van Economie en Tewerkstelling, Benoît Cerexhe, kent om humanitaire redenen een arbeidsvergunning toe aan de sans-papiers die over een verblijfsvergunning en een inschrijvingsbewijs van de federale administratie beschikken. De aankondiging komt er een dag nadat twee Iraniërs, die op een werfkraan aan de Albert II-laan in Sint-Joost-ten-Node gekropen waren, en 39 mensen zonder papieren, die al meer dan twee jaar de Pastoor van Arskerk in Vorst bezetten, een einde hadden gemaakt aan hun acties. Ze eisten een verblijfsvergunning van negen maanden en een arbeidsvergunning type C.

Hongerstakers
Cerexhe had al een arbeidsvergunning toegekend aan de hongerstakers in de Brusselse Koningsstraat, die hun actie in februari beëindigden. Op de ongeveer 100 hongerstakers kreeg een dertigtal een arbeidsvergunning en een volgens de vorm opgemaakt arbeidscontract, aldus de minister.

Oproep
Voor Cerexhe is het belangrijk dat zij die een verblijfsvergunning hebben, ook de kans krijgen om te werken. Hij roept de federale regering "met aandrang" op in de nabije toekomst een algemene maatregel te nemen die het voor de vele sans-papiers in Brussel en de rest van België mogelijk maakt om echte toekomstperspectieven te hebben, "zonder naar even radicale als betreurenswaardige methodes te moeten grijpen als de hongerstaking en de dreiging met zelfmoord". (belga/gb)
27/07/08 16u30

1 opmerking:

Astrid zei

Volgens Cerexhe worden de vergunning afgeleverd uit humanitaire overwegingen. Voorwaarde is wel dat die mensen over een verblijfsvergunning en een inschrijvingsbwijs bij de federale overheid beschikken.

Cerexhe heeft dat gezegd een dag nadat 39 illegalen in een kerk in Vorst een einde hebben gemaakt aan hun hongerstaking. Begin dit jaar leverde hij ook al een arbeidsvergunning af aan vluchtelingen.

De Brusselse minister roept de federale overheid overigens op om een algemene maatregel te nemen waardoor illegalen niet langer naar hongerstakingen moeten grijpen om toekomstperspectieven in ons land te krijgen.

Federaal minister van Migratie- en Asielbeleid Annemie Turtelboom (Open VLD) zegt dat ze daarmee bezig is. Ze heeft geen problemen met het initiatief van Cerexhe omdat die kwestie tot de gewestelijke bevoegdheden behoort.

(deredactie.be, 28/07/08)