woensdag 16 juli 2008

Hongerstakers gaan door met actie

DS 16 juli 2008


BRUSSEL - Regering of niet, de hongerstakers zetten hun actie voort. 'We hebben al lang genoeg op papieren gewacht.'

Het ontslag van Yves Leterme en zijn regering brengt slecht nieuws voor de sans-papiers die in hongerstaking zijn en al weken of maanden wachten op een regularisatie. Een regering van lopende zaken kan geen nieuwe maatregelen nemen. Een akkoord over het asiel- en migratiebeleid moet dus niet snel worden verwacht. Ook de rondzendbrief met criteria voor regularisatie, die actievoerders al een jaar vragen, zal er niet snel komen. De hongerstakers zullen dus nog vele weken langer op hun honger moeten blijven zitten.

Toch zijn de hongerstakers resoluut in hun overtuiging om met hun actie door te gaan. 'De hongerstakers willen papieren, of er nu een rondzendbrief is of niet', zei Oscar Florès, woordvoerder van de tien hongerstakers in het Huis van Latijns-Amerika in Elsene. Ook de 39 hongerstakers in de Heilige Pastoor van Arskerk gaan door. 'We zijn vastbesloten, we gaan door tot de dood. We hebben geen andere mogelijkheid meer. We hebben al twee jaar gewacht', zegt Kaba N'Faly.

Hij zei gisteren dat een van de actievoerders in het ziekenhuis 'tussen leven en dood' zweeft. 'De artsen willen hem een document laten ondertekenen waarin hij de toestemming geeft om nog te worden gevoed als hij in een coma valt. Maar dat weigert hij. Hij wil liever meteen sterven.'

De parochiegemeenschap van Vorst stuurde gisteren een open brief aan koning Albert II met de vraag om zijn invloed aan te wenden voor een snelle oplossing voor de sans-papiers.

De ongeveer tachtig bezetters van de ULB hebben maandagavond hun dorststaking stopgezet, nadat ze hoorden dat de directeur van de dienst Vreemdelingenzaken (DVZ), Freddy Roosement, hen wilde bezoeken. Veel nieuws kwam die niet vertellen. De actievoerders blijven in hongerstaking. Gisteravond beraadden ze zich nog of ze hun dorststaking zouden hervatten.

Kerkwerk Multicultureel Samenleven roept de bevoegde ministers op een uur in quarantaine te gaan, naar zichzelf te kijken en naar het gezicht van de meest hulpeloze mens die ze hebben gezien en het werk af te maken. (yd)

Geen opmerkingen: