donderdag 31 juli 2008

Opnieuw acties aan Begijnhofkerk

BRUSSEL - Terwijl een man zijn kraanbezetting stopzette, startten andere sans-papiers nieuwe acties.

Mohamed was gisteren de laatste bezetter van een hijskraan aan het Brusselse De Brouckèreplein. Een deurwaarder overhandigde hem gisterochtend een dwangbevel. Hij kwam kort na 19uur vrijwillig naar beneden, na overleg met een advocate.

Aan het Schumanplein gingen de bezettingen wel voort. Zes actievoerders houden er twee kranen bezet.

En aan de Begijnhofkerk, in het centrum van Brussel, zijn gisteravond enkele sans-papiers in de stellingen die tegen de kerk staan, geklauterd. Het gaat om negen personen, vooral Marokkanen, onder wie één vrouw.

De politie geeft hen tot deze ochtend 8 uur de tijd om de stellingen te verlaten. De pastoor van de Begijnhofkerk, Daniël Alliet, onderhandelde gisteren hoog in de stellingen met de actievoerders.

Volgens de woordvoerder van het stadsbestuur is de kerk een openbare plaats, wat de politie het recht geeft om over te gaan tot de uitzetting van de bezetters.

Drie andere mensen zonder papieren hebben geprobeerd om opnieuw op een bouwkraan te klimmen, maar ze werden tegengehouden door de politie. Ze zullen ter beschikking gesteld worden van het parket. Ze hebben geen gehoor gegeven aan de bevelen van de politie, ze zijn door de veiligheidszone gegaan en ze hebben zich verzet, luidt het.

De laatste bezetter van een kraan aan het De Brouckèreplein, Mohamed, is van Algerijnse herkomst en verblijft al zes maanden illegaal in België. Hij was soldaat in het Algerijnse leger en zegt zijn land te zijn ontvlucht wegens de oorlog. Na omzwervingen via Tunesië, Egypte, Syrië, Irak, Turkije en Griekenland kwam hij in België terecht.

'Mohamed heeft overal pijn, maar stelt het niet slecht', verklaarde Ali Sayahi-Ofi, een ex-sans-papiers die mee heeft onderhandeld. 'Na een gesprek met de advocate is hij uiteindelijk ingegaan op het voorstel.' Dit voorstel houdt in dat de man alsnog een dossier mag indienen bij Vreemdelingenzaken en voor zijn kraanbezetting niet vervolgd wordt door de politie.

De overige sans-papiers die in drie torenkranen aan het De Brouckèreplein waren geklauterd, kwamen dinsdagavond of woensdagochtend al naar beneden. Het dwangbevel tot ontruiming van de kranen kwam er na de uitspraak van een vrederechter in Brussel dinsdag. Mohamed vroeg garanties op een werk- en verblijfsvergunning. 'Een vroegere woordvoerder van de sans-papiers van de Begijnhofkerk is samen met de advocate Selma Benkhelifa op de kraan geklommen om hem te overtuigen zijn actie te staken.'

Maandagavond maakte Brussels plaatsvervangend burgemeester Philippe Close (PS) bekend dat Mohamed nooit een dossier indiende bij Vreemdelingenzaken.

Freddy Roosemont van de Dienst Vreemdelingenzaken zegt dat er niet is onderhandeld met de actievoerder. 'Hij is zelf in de kraan gekropen en zal er zelf moeten uitkomen.'

Ook voor de ongeveer 25 personen die de bezetting opgaven, zal de actie geen invloed hebben op hun dossier, laat Roosemont weten. De actievoerders gaan voor een medische check-up naar het ziekenhuis.

'Na een controle mogen ze weer beschikken. We zullen geen mensen voor de deur van het ziekenhuis plaatsen om te controleren of die mensen in orde zijn met hun papieren.'

Volgens Roosemont komen deze actievoerders niet in aanmerking voor regularisatie op medische gronden. 'Papieren wegens medische redenen is in dit geval geen optie. Deze actie is niet te vergelijken met een hongerstaking. Daar gaat het om mensen die zodanig verzwakt zijn dat ze medische nazorg nodig hebben. Daarvoor kregen ze tijdelijk een verblijfsvergunning.' (mkz)

Geen opmerkingen: