maandag 28 juli 2008

Weer drie hijskranen bezet in Brussel

ma 28/07/08 15:56 (UPDATE) - In de buurt van het De Brouckèreplein, in het centrum van Brussel, zijn minstens zeven mensen zonder papieren in drie verschillende hijskranen geklommen om hun eis tot regularisatie kracht bij te zetten.

De mensen zonder papieren zijn ook al veertien dagen in hongerstaking. De politie heeft de buurt rond de kranen afgesloten om te beletten dat er nog meer actievoerders in klimmen.

De Dienst Vreemdelingenzaken laat intussen weten dat de twee Iraanse asielzoekers die vier dagen lang een kraan hadden bezet aan de Koning Albert II-laan noch een tijdelijke verblijfsvergunning, noch een belofte tot regularisatie hebben verkregen.

De twee stakers kwamen zaterdagavond naar beneden. Vrijdagnamiddag had een derde staker, een vrouw, de kraan al verlaten.

De laatste weken zijn er al verschillende acties van mensen zonder papieren geweest. Dat heeft mogelijk te maken met het uitblijven van een duidelijke regelgeving in verband met regularisaties.

Minister van Migratie- en Asielbeleid Annemie Turtelboom (Open VLD) werkt al maanden aan een rondzendbrief die objectieve criteria voor regularisatie moet vooropstellen, maar de federale regering lijkt het maar niet eens te worden over de materie.

deredactie.be


Kraanbezetters krijgen geen verblijfsvergunning

De twee Iraanse asielzoekers die vier dagen lang een kraan hadden bezet aan de Koning Albert II-laan in Brussel, hebben noch een tijdelijke verblijfsvergunning, noch een belofte tot regularisatie verkregen. Dat meldt de Dienst Vreemdelingenzaken.

De twee stakers kwamen zaterdagavond rond 19.00 uur naar beneden. Vrijdagnamiddag had een derde staker, een vrouw, de kraan reeds verlaten.

De beslissing om de kraan te verlaten kwam er na contacten met de politie van Brussel. De Dienst Vreemdelingenzaken was niet tussenbeide gekomen. De Iraniërs zijn opgenomen in het ziekenhuis voor medische onderzoeken.

De hongerstakers die vannacht op drie kranen op een werf aan de Anspachlaan zijn geklommen, zijn nog niet naar beneden gekomen. (belga/sam)

demorgen.be 28/07/08 15u48


Asielzoekers beklimmen drie kranen in Brussel

Vorige week klommen asielzoekers in een kraan in Sint-Joost.
DM update Minstens zeven mensen zonder papieren hebben vannacht drie kranen bezet in de buurt van het de Brouckèreplein in Brussel. Vier hongerstakers van de ULB zijn omstreeks 19.30 uur op een kraan op de Anspachlaan gekropen. Drie andere sans-papiers, die ook op de campus van de ULB verbleven, zijn in een andere kraan op dezelfde werf gekropen, aan de kant van de Grétrystraat. Een onbekend aantal mensen heeft ook nog een derde kraan op dezelfde werf bezet. Het gaat hier niet om hongerstakers van de ULB.

Eisen
De zeven bezetters van de ULB, zes mannen en een vrouw, die in twee verschillende kranen zijn gekropen, zijn van Marokkaanse, Algerijnse en Rwandese nationaliteit. Ze eisen een verblijfsvergunning en een werkvergunning C.

Ze zouden allemaal regelmatig in het zwart werken als metselaar, verwarmingsinstallateur, elektricien, modeontwerper, schilder, bakker of kapper, volgens de hongerstakers die zich aan de voet van de hijskranen bevinden.

Een aantal van de bezetters dreigde via de telefoon om van de kraan te springen als de politie hen probeerde te benaderen of als ze hun papieren niet kregen.

Chantage
Een Algerijnse staatsburger had reeds een kraan bezet, op een werf rechtover de Dienst Vreemdelingenzaken. De zeven bezetters zijn al twee weken in hongerstaking en zijn erg verzwakt. Leden van het actiecomité voor de steun van de asielzoekers in de ULB hebben herhaald dat de hongerstakers, de zeven bezetters inbegrepen, aanvankelijk gekant waren tegen elke vorm van chantage.

"Het slechte nieuws bleef echter komen. Ze hebben toegestemd om hun dorststaking op te geven toen de directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken hen wilde ontmoeten, maar die vergadering is op niets uitgedraaid", legde een lid van het comité uit.

De zestig hongerstakers in de ULB zetten hun actie voort in de hoop een verblijfsvergunning van negen maanden en een werkvergunning C te verkrijgen voor de 135 mensen die het universiteitsgebouw bezetten.

Werf
Het werk op de werf aan het de Brouckèreplein gaat voort ondanks de bezetting van drie van de vier kranen. Binnen het jaar zullen op de site het casino van Brussel, appartementen, een hotel en een winkelgalerij komen. Een verantwoordelijke van de werf, Bernard Horlay, heeft verklaard dat hij zich moreel verantwoordelijk voelt voor de bezetters.

"We voelen ons verantwoordelijk voor de veiligheid van de bezetters, maar ook van de werknemers. Op juridisch vlak is het moeilijker, omdat er sprake is van indringing. We kunnen nooit verhinderen dat iemand toegang heeft tot een kraan", zei hij. De verantwoordelijke van de werf zei nog dat hij geen enkele instructie heeft gekregen van de politie. (belga/sam)
demorgen.be 28/07/08 06u04

Geen opmerkingen: