woensdag 16 juli 2008

Struikelblok regularisatie blijft

DS 14 juli 2008


BRUSSEL - Er komt geen herhaling van de collectieve regularisatie van illegalen uit 2000.

Het kernkabinet is gisteren niet tot een eindakkoord gekomen over asiel en migratie. Een van de grootste knelpunten blijft de regularisatie van mensen zonder papieren.

Duurzame lokale verankering. In het regeerakkoord van LetermeI hebben de regeringspartners afgesproken dat illegalen die blijk geven van een 'duurzame lokale verankering' in ons land kunnen blijven. Dat is een uitzondering op de regel dat mensen zonder papieren in principe het land worden uitgezet.

Criteria in rondzendbrief. De criteria voor zo'n regularisatie zou de regering in een rondzendbrief vastleggen. Het gaat onder meer over het hebben van werk, een inkomen, kennis van een van de landstalen en kinderen die hier school lopen.

Individuele regularisatie. De liberalen zijn voorstander van een vrij strikte interpretatie van die criteria, terwijl de PS en het CdH voor een ruimhartige regularisatie pleiten. Maar de Franstalige socialisten en christendemocraten hebben moeten aanvaarden dat er geen herhaling komt van de collectieve regularisatie die onder de eerste regering Verhofstadt is doorgevoerd. Als er een regularisatie komt, zal die betrekking hebben op individuele gevallen, zo is zondag tijdens het regeringsoverleg overeengekomen.

Legaal verblijf. Mensen die een regularisatie vragen, moeten ook aantonen dat ze België op een wettelijke manier zijn proberen binnen te komen, bijvoorbeeld door een asielaanvraag in te dienen. Open VLD had als voorwaarde twee jaar legaal verblijf naar voren geschoven, maar daarmee komt de lat erg hoog te liggen.

Advies burgemeesters. Ook over de vraag of de burgemeester van de gemeente waar de illegaal verblijft, al dan niet een advies moet geven over de duurzame verankering, bestaat nog geen eensgezindheid, en dat over de partijgrenzen heen. Het regeringsoverleg over asiel en migratie gaat nu verder in een werkgroep. Een akkoord moet niet voor 15juli worden verwacht.

Dorststaking. Inmiddels zijn zondag een honderdtal mensen zonder papieren in dorststaking gegaan. Tijdens een actie aan een gebouw van de Franstalige universiteit ULB hebben ze aangekondigd hun actie te zullen volhouden tot ze uitzicht hebben op een regularisatie. Anders dan een hongerstaking kan een dorststaking maar enkele dagen duren.

De regeringsonderhandelaars zeggen dat ze zich niet door deze of andere acties onder druk laten zetten. 'In elk geval heeft het geen zin om bij ons de deur voor illegalen wijder open te zetten, als alle andere Europese landen, met Frankrijk in de eerste plaats, een strikter beleid tegenover illegalen gaan voeren', zegt een regeringsbron. (fvg)

Geen opmerkingen: