donderdag 10 juli 2008

mobilisatiebericht vrienden

Mijn vriend Arjun Thapa is zondag aangehouden door de politie en maandag overgebracht naar het gesloten centrum in Merksplas. De kans is groot dat hij uitgewezen wordt.

Vrijdag 11 juli om 14u organiseren we een protestactie voor het gesloten centrum in Merksplas.

De actie is in de eerste plaats voor Arjun, maar ook een protest tegen het huidige asielbeleid, en het verderzetten van uitwijzingen op een moment dat de regering nieuwe criteria voor regularisatie heeft beloofd.

Vanuit Gent verzamelen we om 12u45 aan het Sint-Pietersstation. Wellicht komt er ook een groep uit Antwerpen, vervoer wordt nog geregeld. Laat dus iets weten als je komt (best via Alex op 0496 27 94 78). Ook vrijwilligers-chauffeurs zijn van harte welkom!
Voor wie meer info wil...

Wie is Arjun en wat deed hij in België?
Arjun kwam in 2005 uit Nepal naar Nederland om er te studeren. Zijn ouders hadden hiervoor maar liefst 7000€ inschrijvingsgeld op tafel gelegd. In januari slaagde hij voor alle examens, maar kreeg te horen dat het inschrijvingsgeld maar voor één semester was, en hij dus nog eens zoveel geld moest betalen om zijn studie verder te kunnen zetten. In Nederland mogen studenten maar 10u per week werken, zodat Arjun onmogelijk het nodige geld bijeen kon krijgen. Hij kwam daarom naar België. Zijn bedoeling was iets te bereiken waarmee hij zijn ouders kon tonen dat de reis nuttig was geweest, of toch minstens het geld dat ze erin hadden geïnvesteerd terug te betalen, en dan terug te gaan naar Nepal. Hij werkte hier legaal zolang zijn visum geldig was. Zijn werkgevers waren heel enthousiast en wachten nog altijd vol ongeduld op zijn regularisatie.

Waarom was hij illegaal?
Arjuns Nederlandse visum is al een poosje verstreken. Hij had asiel aangevraagd in België, maar dat krijg je enkel als je politiek vluchteling bent. Na de afwijzing van het asieldossier vroeg hij regularisatie. Die werd onlangs ook afgewezen. Hij kreeg tot 4 juli de tijd om het grondgebied te verlaten. Zijn advocaat wou een nieuwe aanvraag indienen, maar stelde (zoals de meeste advocaten) voor te wachten tot 15 juli, in de hoop dat de regering tegen dan nieuwe criteria voor regularisatie uitvaardigt. Het zou onder andere gaan om lokale verankering en werk, en daardoor zou Arjun eventueel kans maken. Dat wou wel zeggen dat Arjun 10 dagen illegaal in het land zou zijn.

Aangehouden
Op zondag werden Arjun en ik door de politie tegengehouden omdat hij me vervoerde op de fiets. We moesten beide onze identiteitskaart tonen. Toen bleek dat Arjuns papieren niet in orde waren, moest hij mee naar het politiekantoor. Ik contacteerde onmiddellijk zijn advocaat en Udep Gent. Een politiecommissaris verzekerde de mensen van UDEP dat Arjun zou vrijgelaten worden met een bevel om het grondgebied te verlaten. Na meer dan vijf uur in de cel kregen we te horen dat hij naar Merksplas gebracht zou worden.
Wat bij uitwijzing?
Als arjun uitgewezen wordt, krijgt hij de komende vijf jaar geen visum om naar Europa te komen.

Geen opmerkingen: