donderdag 10 juli 2008

persbericht manifestatie 11 juli

Persbericht:
Manifestatie tegen de opsluiting en uitwijzing van Arjun Thapa
Vrijdag 11 juli om 14u bij het gesloten centrum in Merksplas

Arjun Thapa, een Nepalese jongeman uit Gent, werd zondagnamiddag aangehouden. Aanleiding voor de arrestatie was dat hij zijn vriendin per fiets vervoerde. Arjun wordt sinds maandagochtend vastgehouden in het gesloten centrum voor illegalen te Merksplas.
Arjun kwam legaal naar België in 2006. Hij nam deel aan talloze acties voor regularisatie. Arjun is sinds zijn aanhouding in hongerstaking uit protest tegen zijn opsluiting. Hij is vastberaden om verder te hongerstaken tot er een oplossing komt.
Arjun Thapa heeft lange tijd legaal gewerkt en heeft verschillende werkaanbiedingen. Hij heeft een ruim netwerk van (Belgische) vrienden. De regeringspartijen beloofden een regeling uit te werken waarbij mensen zonder papieren die goed geïntegreerd zijn in aanmerking komen voor regularisatie. De omzendbrief die de criteria voor regularisatie moet vastleggen, werd beloofd voor 20 mei, maar is er nog steeds niet. Intussen blijven de mensen zonder papieren in onzekerheid. De kans is reëel dat ook Arjun Thapa zou voldoen aan de nieuwe criteria voor regularisatie.
Verschillende NGO’s ijveren voor een moratorium op de opsluiting en uitwijzing van vreemdelingen in afwachting van nieuwe criteria voor regularisatie.
UDEP Gent en de vrienden van Arjun betogen op vrijdag 11 juli om 14u bij het gesloten centrum in Merksplas. We eisen de vrijlating van Arjun Thapa. We pleiten voor een moratorium op de uitwijzingen tot de omzendbrief er is. Vele mensen zonder papieren, zoals Arjun, kunnen misschien binnen enkele maanden geregulariseerd worden. Het is onmenselijk om nog snel te proberen hen op het vliegtuig te zetten.

Geen opmerkingen: