maandag 14 juli 2008

wat stond er ook weer in het regeerakkoord?

Regeerakkoord over migratie:

"......De regering zal bepalen onder welke voorwaarden mensen die ten minste sedert 31 maart 2007 duurzaam op het grondgebied verblijven en een vaststaand werkaanbod hebben, het statuut van zelfstandigen verwerven of dit binnen een periode van 6 maanden kunnen bewijzen uitzonderlijk een arbeidsvergunning en daaraan verbonden verblijftitel kunnen verwerven......"

"..... De regularisatiecriteria m.b.t. de buitengewone omstandigheden zullen worden verduidelijkt in een omzendbrief (langdurige procedure, ziekte en een prangende humanitaire situatie, met inbegrip van de duurzame lokale verankering). Het criterium m.b.t. de langdurige procedure zoals tot nog toe toegepast hield enkel rekening met een asielprocedure van 3 jaar (met kinderen) of 4 jaar (zonder kinderen). Dit breiden we uit naar 4 of 5 jaar in procedure waarbij de Raad van State en/of art. 9,3 oude vreemdelingenwet volgend op een asielprocedure wordt meegerekend....."

".... Bij de beoordeling van de prangende humanitaire situatie op grond van duurzame lokale verankering kan rekening worden gehouden met het advies van de lokale besturen of een daartoe erkende dienst m.b.t. de kennis van één van de landstalen, schoolloopbaan en inburgering van de kinderen, werkverleden en werkbereidheid, beschikken over de kwalificaties of competenties afgestemd op het arbeidsaanbod, o.m. inzake knelpuntberoepen, uitzicht hebben op werk en/of de mogelijkheid hebben om in het eigen levensonderhoud te voorzien. In elk van voormelde gevallen wordt nagegaan of betrokkene geen gevaar betekent voor de veiligheid en openbare orde...."



meer uitleg is te vinden op de website van het VMC:

Op komst: Federaal regeerakkoord over regularisatie

De nieuwe federale regering (Leterme I) maakte op 18 maart 2008 een aantal afspraken over een nieuw beleid voor regularisatie van het verblijf van vreemdelingen.

Let op! Dit akkoord over een nieuw beleid moet nog worden uitgewerkt in concrete maatregelen. Het nieuwe beleid begint pas wanneer de Minister concrete besluiten en richtlijnen heeft gemaakt. Het is nu nog niet duidelijk wanneer dit echt in werking treedt. De actuele stand van zaken kan u lezen op de WEGWIJS-pagina's.


Inhoud:

* Regularisatie wegens lange procedure
* Regularisatie wegens duurzame lokale verankering
* Eenmalige regularisatie wegens vaststaand werkaanbod én aanwezig vóór 31/3/2007

Regularisatie wegens lange procedure

De criteria voor regularisatie wegens lange procedure worden uitgebreid. De criteria zullen worden toegelicht in een omzendbrief.


Welke criteria gelden nu al?

Op dit moment komt men in aanmerking voor regularisatie van het verblijf wegens lange asielprocedure of wegens lange gezinsherenigingsprocedure. Met lange procedure bedoelt men langer dan 4 jaar, of langer dan 3 jaar wanneer er schoolgaande kinderen zijn tussen 6 en 18 jaar oud.

* Asielprocedure van langer dan 4 of 3 jaar:

Het gaat om de behandeling van een asielaanvraag bij de asielinstanties (DVZ - bureau asiel, CGVS en RVV of vroeger VBV). Een nog lopende lange asielprocedure geeft recht op een definitieve regularisatie. Een afgesloten lange asielprocedure geeft recht op een tijdelijke (verlengbare) regularisatie als men zijn "integratie" kan bewijzen. Dit criterium voor regularisatie blijven zeker ook in de toekomst gelden.

* Gezinsherenigingsprocedure van langer dan 4 of 3 jaar:

Het gaat om dossiers waarin de aanvraag tot gezinshereniging werd afgewezen door de DVZ (bureau gezinshereniging) maar waarin een schorsend beroep werd ingediend dat lang aansleept. Een lange gezinsherenigingsprocedure geeft niet automatisch recht op regularisatie. Dat hangt af van de reden waarom de gezinshereniging in eerste instantie door DVZ geweigerd werd, hoe lang er samenwoonst was, of betrokkene gewerkt heeft... Over de toekomst van dit criterium sprak de regering zich nog niet uit. >>> meer info

Wat zal er veranderen?

In de toekomst zullen ook bepaalde lange elkaar opvolgende procedures in aanmerking komen voor regularisatie van het verblijf. Met lange elkaar opvolgende procedures bedoelt men langer dan 5 jaar samen, of langer dan 4 jaar samen wanneer er (schoolgaande) kinderen (tussen 6 en 18 jaar oud) zijn.

* Het gaat om de volgende elkaar opvolgende procedures:
* Een asielprocedure die opgevolgd wordt door een beroepsprocedure bij de Raad van State
* Een asielprocedure die opgevolgd wordt door een beroepsprocedure bij de Raad van State én door een regularisatieprocedure artikel 9 lid 3 Verblijfswet
* Een asielprocedure die opgevolgd wordt door een regularisatieprocedure artikel 9 lid 3 Verblijfswet

De Dienst Vreemdelingenzaken heeft al lijsten gemaakt van vreemdelingen die potentieel onder deze nieuwe maatregel kunnen vallen. Als er verschillende regularisatieprocedures na elkaar ingediend werden, hield de DVZ alleen rekening met de duur van de eerste regularisatieprocedure.


Bovenstaande situaties komen in aanmerking voor regularisatie als men geen gevaar voor openbare orde of nationale veiligheid betekent.

Let op! Een lange regularisatieprocedure alleen (zonder voorafgaande asielprocedure) komt niet in aanmerking voor regularisatie.

Niet alle details van de nieuwe regeling zijn al duidelijk. Wat als de regularisatieprocedure niet aansloot op de asielprocedure? Wat als er verschillende regularisatieprocedures na elkaar ingediend werden? Wat met lange procedures die al lang geleden afgesloten zijn? Hoe worden elkaar overlappende procedures opgeteld? Komen alleen regularisatieprocedures ingediend voor 1/6/2007 in aanmerking (sinds 1/6/2007 is artikel 9 lid 3 afgeschaft en vervangen door artikel 9bis)?

Voor deze en andere vragen moet de regering nog een beslissing nemen. Het nieuwe beleid zal pas echt van start gaan als de nieuwe omzendbrief er is. Het wordt niet aangeraden om al nieuwe aanvragen in te dienen als het nog niet duidelijk is of men onder de nieuwe criteria valt.


Regularisatie wegens duurzame lokale verankering

Nieuw criterium, maar voorwaarden en procedure nog niet duidelijk

Er komt een nieuw criterium voor regularisatie van het verblijf van vreemdelingen: duurzame lokale verankering. Dit criterium zal worden toegelicht in een omzendbrief.

Aan welke voorwaarden men juist moet voldoen om geregulariseerd te worden wegens duurzame lokale verankering is nog niet duidelijk.

Ook de procedure is nog niet duidelijk. De lokale besturen of een nog te erkennen dienst zullen een advies kunnen geven. De regering moet ook nog beslissen wie over deze regularisaties zal beslissen: ofwel de DVZ en de Minister, ofwel een onafhankelijke commissie voor regularisatie.

Eenmalige regularisatie wegens vaststaand werkaanbod én aanwezig vóór 31/3/2007

Nieuwe mogelijkheid, maar voorwaarden en procedure nog niet duidelijk

De regering wil in de toekomst meer economische migratie mogelijk maken. Tegelijk wil de regering uitzonderlijk een regularisatie van verblijf wegens werk mogelijk maken. De voorwaarden en modaliteiten hiervoor moeten echter nog bepaald worden. De wetgeving zal moeten aangepast worden.

De voorwaarden en modaliteiten moeten door de federale regering, samen met de gewesten en de sociale partners bepaald worden. De vorige regering heeft wel al werkgroepen opgericht, maar deze werkgroepen moeten nu (snel) van start gaan. Deze maatregel zal niet op enkele weken tijd kunnen starten.


Het is wel al duidelijk dat voor deze regularisatie via werk alleen in aanmerking zullen komen:

* wie al duurzaam in België verblijft, ten minste sinds 31/3/2007
* op voorwaarde dat betrokkene een vaststaand werkaanbod kan aantonen of een statuut van zelfstandige binnen 6 maanden kan verwerven
* er zullen nog andere voorwaarden gelden die nog moeten bepaald worden.

De procedure is nog niet duidelijk. Het gaat eigenlijk om twee procedures: een procedure voor arbeidsvergunning of beroepskaart, en een procedure voor de verblijfsvergunning. Maar hoe dit juist zal kunnen aangevraagd worden, moet nog bepaald worden.

Geen opmerkingen: