donderdag 31 juli 2008

asielzoeker viel uit kraan

do 31/07/08 19:33 - In de buurt van het De Brouckèreplein in Brussel is een asielzoeker uit een kraan gevallen. De man raakte gewond en is overgebracht naar het Brusselse Sint-Pietersziekenhuis. Hij heeft verschillende kneuzingen en breuken.

Het ongeluk gebeurde afgelopen nacht rond 3.30 uur op de werf van het casino van Brussel.

De asielzoeker zat in een kraan in de Grétrystraat, vlak bij het De Brouckèreplein, en viel vanaf een hoogte van 10 meter naar beneden. Het zou niet om een zelfmoordpoging gaan, maar om een ongeluk.

Gisteren waren de bezette kranen aan het De Brouckèreplein nog ontruimd na een uitspraak van een rechter in kort geding. Maar de verongelukte man zou zich hebben verborgen en pas later zijn opgemerkt. Hij zou zijn gevallen toen hij via een kabel naar beneden wilde komen.

Intussen heeft het parket meer uitleg gegeven over de identiteit van de man. Het zou gaan om een man van Marokkaanse origine die al een tijdje in ons land verbleef. In maart van dit jaar werd hij nog veroordeeld tot 2 jaar cel in een drugsdossier.

(Belga)

De Brusselse burgemeester Freddy Thielemans (PS) roept op tot kalmte en sereniteit, al benadrukt hij dat het ging om een ongeval en niet om een wanhoopsdaad. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend.

Op andere kranen en stellingen in de stad wordt het protest wel nog voortgezet. Zo zitten er aan de Begijnhofkerk vlak bij de Vismarkt nog 6 asielzoekers op de stellingen (foto).

Inmiddels is er nu ook een ontruimingsbevel van de kortgedingrechter voor de asielzoekers aan het Schumanplein. Daar zitten in totaal zes mensen op twee kranen. Ook hier kwam het verzoek van de aannemer.

Het vonnis wordt iets voor 14 uur aan de asielzoekers meegedeeld. De Brusselse politie zegt dat ze geen enkele bezetter zal oppakken als ze vrijwillig naar beneden komen.

"Er zijn wel regularisatiecriteria"

De Dienst Vreemdelingenzaken regulariseert elke maand nog altijd een duizendtal mensen zonder papieren. Dat zegt Freddy Roosemont, de directeur-generaal van de Dienst Vreemdelingenzaken, in De Morgen.

De huidige criteria voor regularisatie dateren van 2005 en in afwachting van nieuwe worden ze gewoon toegepast. Heel wat mensen geraken zo toch aan papieren, zegt Roosemont.

Het gaat onder meer om mensen die in een lange procedure zitten, mensen met zware medische problemen en mensen in "prangende humanitaire omstandigheden".

Roosemont heeft ook kritiek op de Franstalige partijen, die volgens hem mensen zonder papieren te makkelijk voorspiegelen dat hier blijven hun recht is.


deredactie.be, 31 juli

Geen opmerkingen: