vrijdag 1 augustus 2008

Regularisatie komt samenleving ten goede

BRUSSEL - De meeste mensen zonder papieren die tijdens de collectieve regularisatie van 2000 een verblijfs- vergunning kregen, hebben werk gevonden. En een goede woning. Dat blijkt uit een grootscheeps onderzoek. 'De regularisatie bracht rust in heel wat ontwrichte levens.'

Van onze redacteur



Hoe maken de 50.000 geregulariseerden van de campagne van 2000 het op sociaal en economisch gebied? Met die vraag trokken onderzoekers van het Centrum voor Sociaal Beleid van de Universiteit Antwerpen naar 120 buitenlanders die via de collectieve regularisatie papieren kregen. De Standaard kon de resultaten inkijken.

De trends uit het onderzoek naar de geregulariseerden zijn zeer duidelijk. Twee derde van de geïnterviewde vreemdelingen heeft werk - zij het niet altijd voltijds. Een tiende werkt thuis, 13 procent leeft van een werkloosheidsuitkering en negen procent ontvangt een leefloon.

De algemene boodschap van de studie, in gang gezet door het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, is dat de algemene regularisatiecampagne positief was voor de Belgische samenleving. De meeste geregulariseerden hebben een baan gevonden in de industrie en betalen belastingen. Voordien waren ze in onzekere omstandigheden aan de slag in de bouw of de landbouw. Degenen die in de horeca of poetshulp actief waren, vooral vrouwen, blijven veelal in deze banen vastzitten.

Door de regularisatie is de levensstandaard van deze immigranten en ook hun geluksgevoel aanzienlijk gestegen. 'De regularisatie bracht rust in heel wat ontwrichte levens', luidt de conclusie.

De vreemdelingen kunnen eindelijk hun opleiding en beroepservaring verzilveren, zij het dat de hoogst opgeleiden niet volledig op hun niveau tewerkgesteld zijn. De laagopgeleiden moeten nog vaak rondkomen met een leefloon, maar het aantal vreemdelingen dat een beroep doet op financiële steun van het OCMW daalt na de regularisatie in belangrijke mate.

Ook de huisvestingssituatie van de immigranten ging er na de regularisatie sterk op vooruit. Waar de vreemdelingen voordien nog met velen moesten samenwonen in ongezonde woningen zonder veel privacy, vinden velen snel een andere en betere woning zodra ze over papieren beschikken. Een vierde van de ondervraagden heeft zelfs een woning gekocht, vooral in Vlaanderen.

Opvallend nog is dat de meeste geregulariseerden tussen 2003 en 2006 Belg geworden zijn. Ze zijn naar ons land gekomen om economische of politieke redenen, maar zien het Belgische staatsburgerschap als de laatste stap in hun proces van integratie.

DS Online, 1 augustus

Geen opmerkingen: