zondag 10 augustus 2008

Acties Begijnhofkerk


vr 08/08/08 21:27- Een 200-tal asielzoekers houdt sinds deze ochtend de Brusselse Begijnhofkerk bezet. Ze maken deel uit van een grotere groep over wiens regularisatie momenteel met de Dienst Vreemdelingenzaken wordt onderhandeld. De actievoerders beweren dat hun aantal inmiddels is aangegroeid tot 400, de pastoor houdt het op 250.

"Deze mensen maken deel uit van een groep van een 220-tal personen voor wie wij onderhandelingen voeren met de Dienst Vreemdelingenzaken", zegt pastoor Alliet.

(VRT)

"Die onderhandelingen gaan over hun eventuele regularisatie en verlopen relatief vlot. Desondanks hebben een 200-tal onder hen nu beslist de kerk te bezetten."

De pastoor keurt de actie af. "Dit maakt hen en de mensen die voor hen optreden totaal ongeloofwaardig. We kunnen niet aan de ene kant onderhandelingen voeren en aan de andere kant een dergelijke actie voeren om druk te zetten."

"Ik heb dat ook aan de bezetters uitgelegd en hen gevraagd om te vertrekken, maar ze hebben dat niet gedaan."

Twijfel over het nut

De stelling van de actievoerders dat ze intussen al met zo'n 400 zijn, moet met een korrel zout genomen worden, aldus Alliet.

"Er zitten hoogstens een 250-tal personen in de kerk", zegt hij. "Wel is het zo dat bij elke kerkbezetting een lijst wordt opgemaakt van de bezetters. Een aantal mensen laten zich op die lijst zetten, maar blijven dan niet tijdens de hele bezetting in de kerk. Op die manier hopen ze mee te genieten van de resultaten die de kerkbezetters zouden behalen."

Het gebrek aan steun heeft de bezetters naar verluidt intussen wel aan het twijfelen gezet over het nut van hun actie. Zo zouden ze vanavond beslissen of ze de actie voortzetten.

Eind vorige maand was er in Brussel heel wat heisa rond hongerstakende asielzoekers die bouwkranen bezetten om hun regularisatie-eis kracht bij te zetten. Toen werd ook een stelling aan de Begijnhofkerk bezet.

za 09/08/08 20:09- De politie heeft de Begijnhofkerk in Brussel ontruimd. Ongeveer 200 asielzoekers hadden daar gisterochtend onderdak gezocht, tegen de wil van de pastoor. Omdat er alsmaar meer asielzoekers bijkwamen, greep de pastoor in.

De asielzoekers werden om 15.45 uit kerk gezet. Dat verliep zonder veel problemen. Enkele bezetters klommen wel op de stellingen naast de kerk en bleven daar zitten.

De pastoor steunde de actie niet, maar ondernam in het begin geen actie tegen de asielzoekers. Maar omdat de bezetters op den duur met meer dan 400 waren, moest er volgens hem wel ingegrepen worden.

Enerzijds omdat er bijvoorbeeld maar 200 matrassen in de kerk beschikbaar zijn, maar ook "omdat de eindeloze discussies een gevecht zouden kunnen worden", verduidelijkt pastoor Daniël Alliet de ontruiming.


deredactie.be

Geen opmerkingen: