donderdag 7 augustus 2008

solidariteitsactie 31 augustus






Iedereen die vluchtelingen een beetje beter leert kennen, kent de schrijnende ervaringen die ze met zich meedragen. In vele gevallen is hun huidige situatie nog altijd zonder veel perspectief en een voortdurend gevecht tegen armoede, uitbuiting, racisme en rechteloosheid.

Vluchtelingen verlaten niet zomaar hun land. Vrienden, familie, een vertrouwde omgeving opgeven doe je niet zonder gegronde reden. Het leven in vele gebieden in de wereld lijkt zo uitzichtloos dat dikwijls niets meer overblijft dan emigreren naar gebieden waar op zijn minst toch enig perspectief wenkt.

Vele tienduizenden mensen zijn ondertussen aangeland in Belgiƫ en willen er een nieuw leven uitbouwen. Het overgrote deel ervan wil dit doen door minstens even hard te werken als de Belgen. Allerlei wetten en gebrek aan papieren verhinderen dikwijls hun bijdrage aan de samenleving.

Sinds de regeringsverklaring van Leterme 1 is er weer enige hoop ontstaan. Regularisatie op basis van "duurzame lokale verankering" en verblijfsrecht op basis van "uitzicht op werk" waren enkele klemtonen die hierin voorkwamen. Minister Turtelboom beloofde een omzendbrief om dit alles te regelen tegen eind mei, ten laatste begin juni 2008. Juni en juli kwamen en gingen, het regeerakkoord blijft dode letter. Het oppakken, opsluiten en verwijderen van kanshebbers op regularisatie moet stoppen. Ook de opsluiting van kinderen zonder papieren blijft gewoon doorgaan.

Intussen groeit de wanhoop van de mensen zonder papieren elke dag. Er werd hen al zoveel beloofd. Mensen die wanhopig en rechteloos zijn hebben niet veel middelen ter hunner beschikking. Hongerstakingen kenden we al, maar nu komen er ook al dorststakingen en kraanbezettingen voor. Hoewel het hier gaat om geweldloos verzet, brengen deze acties de actievoerders zware schade toe.

Wij vinden het ongehoord dat de regering op vakantie vertrokken is zonder akkoord over de lang beloofde en uitgebreid aangekondigde omzendbrief.

We willen de ministers dan ook op 31 augustus verwelkomen. We hopen dat ze goed uitgerust zijn, want ze zullen mogen doorwerken.

Laat op 31 augustus de stem van de niet-bange blanke mensen horen. Kom naar Puurs en breng buren, vrienden en familie mee. Wij dagen iedereen uit om in zijn brede vrienden- en kennissenkring op zoek te gaan naar tien mensen die mee willen gaan. Wie tien mensen meebrengt verdient een ster. Zo maken we er samen een sterke en schitterende actie van. Zet er mee je schouders onder en laat zien aan de mensen zonder papieren dat hun situatie ons raakt.

V.U.: vzw Haven, Sint Jacobsmarkt 43, 2000 Antwerpen



Geen opmerkingen: