donderdag 21 augustus 2008

Kinderen land uitgezet terwijl moeder in ziekenhuis ligt

De dienst Vreemdelingenzaken heeft gisteren twee Tsjetsjeense meisjes het land uitgezet, terwijl hun moeder in het ziekenhuis ligt. De directeur van het opvangcentrum in Sint-Truiden is woedend, schrijft Het Belang van Limburg.

"De Dienst Vreemdelingenzaken heeft een gezin nodeloos uit elkaar gerukt", zegt directeur Meers van het asielcentrum. "De alleenstaande moeder heeft een 'uiterst traumatische ervaring' gehad met andere Tsjetsjenen in Polen, het eerste land waar het gezin asiel had aangevraagd. Omdat de daders dreigden dat haar dochters hetzelfde zouden meemaken, is ze naar ons land gevlucht."

Omdat binnen de EU de afspraak geldt dat de eerste lidstaat waar een vluchteling zich aanmeldt, het asielland moet blijven, besloot Vreemdelingenzaken dat de familie toch terug moest naar Polen. Toen de twee oudste dochters de situatie gingen uitleggen in Brussel, werden ze opgepakt en uitgezet, hoewel de directeur al weken smeekte om dat niet te doen. (belga/sps)
21/08/08 07u06

demorgen.be



DVZ benadrukt in radio-interviews dat het enkel het Europees recht naleeft. Ik zou het even moeten nakijken, maar als ik het goed voorheb, is de terugwijzing naar het eerste EU-land waar asiel aangevraagd werd, niet verplicht. Loos argument dus...

Geen opmerkingen: