vrijdag 1 augustus 2008

Kraanbezetting Schumanplein voorbij


De vijf asielzoekers die nog twee kranen bezetten op het Schumanplein in Brussel, zijn kort voor 23.00 vrijwillig afgedaald. Dat zeggen studenten van het CAS, het steun- en actiecomité van de hongerstakers van de ULB. Daarmee is een einde gekomen aan de kraanbezetting op het Schumanplein. Er zitten wel nog mensen op een stelling aan de Begijnhofkerk.

Dagenlange actie
De bezetting van de twee kranen op het Schumanplein begon in de nacht van maandag op dinsdag, in navolging van de kraanbezettingen op het De Brouckèreplein. Aan die bezettingen werd een einde gemaakt door een ontruimingsbevel van de kortgedingrechter en ook de aannemer van de werf op het Schumanplein koos uiteindelijk voor de gerechtelijke weg. Hij bekwam eveneens een ontruimingsbevel en liet dat in de loop van de namiddag aan de zes bezetters van de twee kranen betekenen.

Medische bijstand
Die volhardden eerst een tijdlang in hun actie, ondanks onderhandelingspogingen van de Brusselse politie, maar omstreeks 21.00 uur begon er toch beweging te komen. Eerst vroeg een van de bezetters om medische bijstand. Een team van de Brusselse brandweer haalde hem uit de kraan en bracht hem over naar het Sint-Pietersziekenhuis.

Ziekenhuis
Een kleine twee uur later gaven dan ook de vijf overblijvende actievoerders aan dat ze een einde maakten aan hun bezetting en daalden af. Aan de voet van de kraan werden ze opgewacht door de brandweer en de politie. Een van hen moest zelfs op een brancard gelegd worden. Uiteindelijk werden alle vijf de actievoerders overgebracht naar het Sint-Jansziekenhuis en het ziekenhuis van Elsene.

Andere bezettingen
Daarmee is een einde gekomen aan de kraanbezetting op het Schumanplein. Op een stelling aan de Begijnhofkerk zitten intussen nog steeds zes andere asielzoekers. De Brusselse politie zou morgen een nieuwe poging doen om hen over te halen naar beneden te komen. Er zou ook sprake zijn van een kraan aan het Rogierplein die bezet zou zijn, maar daarover bestaat geen duidelijkheid. (belga/sam)
31/07/08 22u59

Geen opmerkingen: